znyshchennia-tropichnykh-lisiv-po-vsomu-svitu-deshcho-zmenshylosia-doslidzhennia

Знищення тропічних лісів по всьому світу дещо зменшилося – дослідження

 • 24371 переглядiв

У 2023 році було знищено близько 3,7 мільйона гектарів тропічних лісів, що на 9% менше, ніж у 2022 році, але темпи вирубки лісів залишаються тривожно високими.

У 2023 році року було знищено близько 3,7 мільйона гектарів (37 000 квадратних кілометрів) тропічних джунглів, - це приблизно на 400 000 гектарів менше, ніж у 2022 році. Про це вказують дані аналізу, опублікованого в четвер, 4 березня, моніторинговим проектом Global Forest Watch, передає УНН.

Деталі

Втрата первинних лісів — тих, які не торкалися люди і іноді відомі як старовікові ліси — у тропіках скоротилася на 9% минулого року порівняно з 2022 роком. Втім дослідники Global Forest Watch заявили, що руйнування залишається вперто високим. Минулого року світ втратив близько 37 000 квадратних кілометрів (14 000 квадратних миль) первинних тропічних лісів. Це майже така ж площа, як Швейцарія, і більша, ніж американський штат Меріленд.

Протягом десятиліття глобальне потепління може викликати "переломні моменти", які матимуть катастрофічні наслідки для всього світу - вчені06.12.23, 11:10

Бразилія залишається країною з найбільшими втратами лісів, йдеться у звіті. Хоча ці втрати значно зменшилися у 2023 році. У Колумбії втрати лісів скоротилися майже вдвічі порівняно з попереднім роком. Згідно зі звітом, ліси в Демократичній Республіці Конго, Болівії та Індонезії зазнали особливо серйозних втрат.

Сильне скорочення в бразильському регіоні Амазонії і в Колумбії показує, що прогрес можливий. Але збільшення втрат лісів в інших регіонах значною мірою нівелює цей прогрес

- повідомила на прес-брифінгу директор Global Forest Watch Мікаела Вайссе.

Згідно зі звітом, у 2023 році вирубка лісів у всьому світі зросла на 3,2%.

Втрата лісів включає природне знищення лісів, таких як лісові пожежі, шкідники та шторми, які можуть відростати знову. Знищення лісів означає постійне перетворення лісів на інші потреби, наприклад сільське господарство, і це важче виміряти.

У Бразилії зареєстрували рекордну спеку: 58,5 градуса15.11.23, 15:18 • [views_116340]

Директор лісів Інституту світових ресурсів Род Тейлор нагадав, що понад 140 країн у 2021 році взяли на себе зобов’язання покласти край вирубці лісів до кінця десятиліття, - мета, яка вимагає значного зниження знищення щороку.

Ми далекі від шляху і рухаємось у неправильному напрямку, коли мова заходить про зменшення глобальної вирубки лісів

- сказав Тейлор.

Нагадаємо

Згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі Functional Ecology, європейські ліси з великою різноманітністю порід дерев більш стійкі до штормів.

Після масованого ракетного удару ворога по Запоріжжю та, зокрема, по Дніпро ГЕС стався витік нафтопродуктів у Дніпро. На місце одразу виїхали екологи, фахівцями було проведено дії з абсорбування витоку нафтопродуктів та оброблено плями, які прибило до берега.

Ігор Тележніков

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Кіпер анонсував одеську бавовну

     • 61366 переглядiв