ukenru
zmi-viyavili-zvyazok-lyudey-kukharya-putina-zi-smertyu-zhurnalistiv-v-tsar

ЗМІ виявили зв'язок людей "кухаря Путіна" зі смертю журналістів в ЦАР

 • 19579 переглядiв

КИЇВ. 11 січня. УНН. За журналістами Орханом Джемаль, Олександром Расторгуєвим та оператором Кирилом Радченко, які були вбиті в Центральноафриканській республіці (ЦАР), стежив місцевий жандарм, пов'язаний зі співробітниками структур бізнесмена Євгена Пригожина. Про це повідомляє УНН із посиланням на DW.

За даними розслідування, водій Бьенвеню Дувокама, який віз репортерів, є колишнім агентом місцевої жандармерії. У день вбивства журналістів - 30 липня - і в попередні два дні він більше 40 разів дзвонив жандармe Емманюелю Котофенe, відзначають автори, наводячи дані білінгу.

Котофей постійно знаходився поблизу від журналістів і був присутній на місці вбивства. Крім того, в липні і серпні 2018 року він підтримував активний зв'язок з присутнім в країні росіянином Олександром Сотовим, який пов'язаний зі структурами Пригожина. У розпорядженні авторів є документ, згідно з яким Сотов в ЦАР виконував обов'язки "інструктора по зовнішньому спостереженню, контрнаблюденія, вербування, агентурної роботи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд США відхилив клопотання про зняття обвинувачень з компанії "кухаря Путіна"

Як пишуть у німецькому виданні із посиланням на російські ЗМІ: "фіксера (помічника-консультанта) з місії ООН на ім'я Мартін, який порекомендував журналістам водія, можливо, в дійсності не існує. Номер мобільного телефону, за яким з "Мартіном" зв'язувалися через месенджер WhatsApp, був зареєстрований на вигадане ім'я. За даними білінгу, телефон весь час фіксувався в столиці ЦАР Бангі, хоча "Мартін" стверджував, що знаходиться в декількох сотнях кілометрів від міста, наголошується в розслідуванні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Негласний керівник "Вагнера" Пригожин має контакти з Кремлем і Сирією

Нагадаємо, 30 липня 2018 року в ЦАР були вбиті журналіст Орхан Джемаль, режисер Олександр Расторгуєв і оператор Кирило Радченко. За завданням "Центру управління розслідуваннями", що фінансується Михайлом Ходорковським, вони працювали над проектом "Російські найманці", присвяченому приватним військовим компаніям, а саме ПВК Вагнера.

Про можливу присутність в ЦАР найманців з РФ ЗМІ стали повідомляти навесні 2018 року. Так, агентство Reuters з посиланням на місцеві ЗМІ повідомило, що ПВК Вагнера активна в ЦАР з моменту поставок Росією легких озброєнь силам безпеки країни в 2018 році. Зокрема, сотні інструкторів компанії використовуються для навчання місцевих солдатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В СБУ заявили про діяльність бойовиків "Вагнера" у ЦАР

Як повідомляв УНН, у минувщому році під час виконання професійних обов'язків було вбито 94 журналісти і працівника медіа. Це на 12 осіб більше, ніж у 2017 році. Таким чином нинішній рік привів до зміни діючого на протязі трьох років тренда на зменшення жертв серед журналістів.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП