zhinky-kinolohyni-z-sobakamy-rozminovuvatymut-polia-kharkivshchyny-pislia-navchannia-v-kambodzhi

Жінки-кінологині з собаками розміновуватимуть поля Харківщини після навчання в Камбоджі

 • 10880 переглядiв

8 жінок-кінологинь та 16 мінно-пошукових собак працюватимуть на розмінуванні в Харківській області. Кінологині пройшли тримісячне навчання в Камбоджі, де разом із собаками працювали в полях.

8 жінок-кінологинь та 16 мінно-пошукових собак працюватимуть на розмінуванні в Харківській області. Перед цим кінологині пройшли  тримісячне навчання в Камбоджі, де разом із собаками працювали в полях. Про це повідомили в Мінекономіки, передає УНН

Деталі 

Як повідомляється, Міністерство економіки спільно з Програмою розвитку ООН (ПРООН), MAG та АРОРО почало роботу над реформуванням напрямку розмінування із залученням собак. 

В рамках цієї ініціативи вже підготували 8 жінок-кінологинь та 16 мінно-пошукових собак, які найближчі 7 місяців працюватимуть в полях Харківської області.

Учасниці проекту – випускниці Сумського аграрного національного університету за спеціальністю "кінолог". Вони додатково проходили тримісячне навчання в Камбоджі, де разом із собаками працювали в полях. 

Як вказали у відомстві, собаки можуть працювати при температурі вище 5°C, що дозволяє їх залучати до розмінування навіть пізно восени або в умовах теплої зими. А влітку здатні витримувати температуру до 35°C. 

Євросоюз виділяє 2 мільйони євро на розмінування України з допомогою собак12.08.24, 14:29

У Мінекономіки розповіли, що в рамках цього проекту один кінолог працює із двома собаками позмінно: поки одна собака обстежує територію, інша відпочиває.

Використання команд з мінно-пошуковими собаками прискорить процес розмінування в Україні: повністю навчений службовий собака може обстежити територію площею 1 500 квадратних метрів на день, тоді як сапер-людина – 20-50 квадратних метрів на день. Собаки ігнорують металобрухт і виявляють лише запах вибухівки, а це означає, що на полях, де встановлені міни, розтяжки, вони їх знаходять швидше, ніж сапери із металошукачами.

Як повідомляється, міжнародний оператор протимінної діяльності MAG та неприбуткова організація, що працює з дресированими тваринами в розмінуванні APOPO, залучать групи з мінно-пошуковими собаками до очищення 180 гектар в Харківській області. Пізніше кінологи із собаками працюватимуть також в Херсонській та Миколаївській областях. 

На основі проекту міжнародні партнери із залученням фахівців Мінекономіки, Міноборони та ДСНС працюють над першим варіантом національного стандарту розмінування із залученням собак. Його ухвалення дозволить масштабувати програму навчання та збільшити кількість мінно-пошукових груп із собаками і, відповідно, прискорити процес розмінування.

Херсонщина перша за масштабами розмінування, в уряді планують збільшити там кількість саперів25.07.24, 16:28

Тетяна Краєвська

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі