zelenskyi-pidpysav-zakon-pro-reproduktyvni-klityny-zahyblykh-viiskovykh

Зеленський підписав закон про репродуктивні клітини загиблих військових

 • 24389 переглядiв

Президент Зеленський підписав закон, який дозволяє клінікам зберігати заморожені репродуктивні клітини загиблих воїнів протягом 3 років, щоб зберегти генофонд України та забезпечити їхнє право на біологічне батьківство.

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження генофонду українського народу", який дозволяє клінікам протягом трьох років зберігати в кріобанках  заморожені репродуктивні клітини загиблих військових. Про це УНН повідомляє із посиланням на картку законопроєкту.

Деталі

Як йдеться у пояснювальній записці до документу, проєкт закону розроблений з метою збереження генофонду українського народу, а також врегулювання питання соціального захисту військовослужбовців в частині забезпечення їх права на біологічне батьківство (материнство).

Закон передбачає:

  •  у разі загибелі або визнання померлою особи, репродуктивні клітини якої зберігаються, їх безоплатне зберігання здійснюється протягом 3х років з моменту загибелі цієї особи, а після закінчення цього строку подальше зберігання таких клітин може бути продовжене за рахунок іншої особи, визначеної у розпорядженні особи щодо власних репродуктивних клітин;
  • фізична особа, репродуктивні клітини якої зберігаються відповідно до законодавства, має право розпорядитися ними на випадок своєї смерті.
  • у разі використання для зачаття дитини репродуктивних клітин особи, яка здійснила відповідне розпорядження на випадок своєї смерті, ця фізична особа визнається батьком або матір’ю народженої у такий спосіб дитини;
  • волевиявлення особи вчиненні та посвідчені нотаріально до введення в дію цього Закону щодо власних репродуктивних клітин, є підставою для застосування допоміжних репродуктивних технологій із використанням цих репродуктивних клітин.

Нагадаємо

7 лютого парламент ухвалив законопроект, який дозволяє клінікам зберігати заморожені репродуктивні клітини загиблих воїнів протягом трьох років, а не утилізувати їх.

Популярні

Новини по темі

У Харківському районі зафіксовано три "прильоти" - ОВА

 • 25721 переглядiв