ukenru
zelene-vino-chasiv-kiyivskoyi-rusi-ekspert-rozpoviv-scho-ukrayintsi-lyubili-piti-do-poyavi-gorilki

"Зелене" вино часів Київської Русі: експерт розповів, що українці любили пити до появи горілки

 • 50387 переглядiв

КИЇВ. 23 лютого. УНН. До появи перегінного куба в Україні, який прийшов з арабських країн, українці не пили горілки. Незалежний аналітик ринку алкогольних напоїв Ігор Товкач розповів УНН, який алкоголь відрами вживали українці, поки горілка не стала популярною після появи перегінних технологій у наших краях.

Цитата

"До горілки українці пили звичайну брагу. Тому що перегінний куб прийшов сюди від арабів - вони перші придумали сам процес дистиляції і перегону. Хоча вони, як виявилося, і перестали його пити. В Україну апарат потрапив за часів Київської Русі приблизно. Я не бачив точно у літописах, коли алкоголь точно з'явився у перегнаному вигляді", - розповів експерт.

Деталі

А до цього, за його словами, у Київській Русі пили брагу, яка називалася "зелене вино".

"У Київській Русі пили брагу. Вона називалася "зелене вино". І пили відрами, хоч і не 10-літровими, вони були менші за обсягом. Може тільки здатися, що ми завжди були питущою нацією. А ось і ні: раніше пили мало, у межах 4 літрів на людину на рік, а не так, як зараз - близько 12 літрів", - зазначив Товкач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спотикач, варенуха і тертуха: "Др.Житник" розповів, як приготувати алкогольні напої часів Київської Русі

"Зелене" вино мало міцність у 10 градусів до того моменту, поки брагу не пустили через перегінний куб і не отримали продукт міцніший - аналог сучасної горілки.

Додамо

"Згадайте, як співали билини:" Було зелено вино ... ". Загалом це і була брага. За градусами - у межах 10. Це не був міцний алкоголь до тих пір, поки араби не проникали зі своїм перегінним кубом. Звичайно, не вони його особисто привезли, просто їх розробки у цій сфері перейняли лицарі, які підкорювали ізраїльські землі. Ось вони зачепили там цю штуку - і привезли. Це була не справа одного дня", - підсумував Товкач історію появи і поширення на території України "предка" сучасної горілки.

Відзначимо, експерт раніше пояснив, чому саме горілка стала культовим українським алкоголем.

Нагадаємо, що в ТОП-5 надійних українських виробників якісної горілки входять такі лікеро-горілчані компанії, як: "Баядера - Груп" (ТМ "Хлібний дар"), "Глобал Спірітс" (УДК) (ТМ "Хортиця"), "ЛВН Лімітед" (ТМ "Немірофф"), ЛГЗ "PRIME" (ТМ "Prime", "Др.Житник") і ТОВ "Атлантіс" (ТМ "Грін Дей").

Українські Національні Новини

Суспільство