Цитата
"До горілки українці пили звичайну брагу. Тому що перегінний куб прийшов сюди від арабів - вони перші придумали сам процес дистиляції і перегону. Хоча вони, як виявилося, і перестали його пити. В Україну апарат потрапив за часів Київської Русі приблизно. Я не бачив точно у літописах, коли алкоголь точно з'явився у перегнаному вигляді", - розповів експерт.
Деталі
А до цього, за його словами, у Київській Русі пили брагу, яка називалася "зелене вино".
"У Київській Русі пили брагу. Вона називалася "зелене вино". І пили відрами, хоч і не 10-літровими, вони були менші за обсягом. Може тільки здатися, що ми завжди були питущою нацією. А ось і ні: раніше пили мало, у межах 4 літрів на людину на рік, а не так, як зараз - близько 12 літрів", - зазначив Товкач.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спотикач, варенуха і тертуха: "Др.Житник" розповів, як приготувати алкогольні напої часів Київської Русі
"Зелене" вино мало міцність у 10 градусів до того моменту, поки брагу не пустили через перегінний куб і не отримали продукт міцніший - аналог сучасної горілки.
Додамо
"Згадайте, як співали билини:" Було зелено вино ... ". Загалом це і була брага. За градусами - у межах 10. Це не був міцний алкоголь до тих пір, поки араби не проникали зі своїм перегінним кубом. Звичайно, не вони його особисто привезли, просто їх розробки у цій сфері перейняли лицарі, які підкорювали ізраїльські землі. Ось вони зачепили там цю штуку - і привезли. Це була не справа одного дня", - підсумував Товкач історію появи і поширення на території України "предка" сучасної горілки.
Відзначимо, експерт раніше пояснив, чому саме горілка стала культовим українським алкоголем.
Нагадаємо, що в ТОП-5 надійних українських виробників якісної горілки входять такі лікеро-горілчані компанії, як: "Баядера - Груп" (ТМ "Хлібний дар"), "Глобал Спірітс" (УДК) (ТМ "Хортиця"), "ЛВН Лімітед" (ТМ "Немірофф"), ЛГЗ "PRIME" (ТМ "Prime", "Др.Житник") і ТОВ "Атлантіс" (ТМ "Грін Дей").