zbilshennia-shtrafiv-za-nepovahu-ta-neiavku-do-sudu-rada-ukhvalyla-zakonoproiekt-za-osnovu

Збільшення штрафів за неповагу та неявку до суду: Рада ухвалила законопроєкт за основу

 • 23114 переглядiв

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про збільшення штрафів за неповагу до суду та неявку на засідання. Передбачаються штрафи до 12112 грн за неприбуття на виклик суду без поважних причин.

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт щодо посилення покарання громадян за неповагу та неявку до суду. Про це пише УНН із посиланням на нардепа Ярослава Железняка та картку законопроєкту №11387.

Деталі

№11387 - КУпАП посилюються штрафи за неповагу до суду і запроваджується адмінвідповідальність за невжиття заходів щодо ухвали суду про привід. За основу 262

- повідомив Железняк.

ВІдповідно до законопроєкту, за прояв неповаги до суду або Конституційного Суду України, що виражається у злісному ухиленні від явки в суд свідка, потерпілого, позивача, відповідача, або дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил передбачається покарання у вигляді штрафу від 1700 гривень до 3400 гривень. Зараз такий штраф на рівні від 850 гривень до 2550 гривень.

За повторне порушення - від 3400 гривень до 6800 гривень. Зараз такий штраф на рівні від 850 гривень до 4250 гривень.

За неповагу до Конституційного Суду з боку учасників конституційного провадження, перекладача, свідка, спеціаліста, експерта, що виразилася у злісному ухиленні від явки на засідання. Нині таке правопорушення тягне за собою накладення штрафу від 340 гривень до 1700 гривень. Натомість пропонується встановити покарання на рівні від від 3400 гривень до 6800 гривень.

Також пропонується запровадити адміністративну відповідальність за невжиття заходів щодо ухвали суду про привід.

Так, залишення посадовою особою без розгляду ухвали суду про привід, безпідставне невиконання ухвали суду про здійснення приводу особою, на яку покладено її виконання, або ж повернення суду ухвали про привід без письмового пояснення причин її невиконання - каратимуться накладенням штрафу від 1700 гривень до 3400 гривень.

Окрім того, планується змінити розмір штрафів, якщо підозрюваний, обвинувачений, свідок, потерпілий, цивільний відповідач, не з’явився без поважних причин або не повідомив про причини свого неприбуття в суд. Штрафи планується встановити в розмірі:

  • від 0,5 до 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб - у випадку неприбуття на виклик слідчого, прокурора;
  • від 1 до 4 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб - у випадку неприбуття на виклик слідчого судді, суду.

Враховуючи, що станом на 1 січня в Україні розмір прожиткового мінімуму складає 3028 гривень, то за неприбуття на виклик слідчого, прокурора штраф складатиме від 1514 гривень до 3028 гривень.

За неприбуття на виклик слідчого судді, суду штраф складатиме від 3028 гривень до 12112 гривень.

Нагадаємо

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт, який планує передати Київському окружному адмінсуду та іншим адмінсудам України справи, які не були розглянуті Окружним адмінсудом Києва. Справи будуть передані до початку роботи утвореного Київського міського окружного адміністративного суду.

Павло Башинський

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Одеська ОВА доручила перевірити психіатричну лікарню

     • 9112 переглядiв