yevropidsumky-rekordy-dosiahnennia-i-rozcharuvannia-yakymy-zapamiataietsia-chempionat-2024-roku

ЄВРОпідсумки: рекорди, досягнення і розчарування, якими запам'ятається чемпіонат 2024 року

 • 13189 переглядiв

На Євро-2024 було встановлено рекорд за кількістю вольових перемог. На турнірі в Німеччині дев'ять матчів було виграно після пропущених м'ячів. До цього найбільше вольових перемог в рамках одного фінального турніру ЧЄ було у 2000 та 2004 роках – по 6.

Вчора у Німеччині завершилося головне футбольне свято цього року - Євро-2024. Збірній Іспанії вдалося виграти на чемпіонаті Європи вчетверте в історії, а от Англія програла у фіналі Євро вдруге поспіль. УНН вирішив розповісти про те, чим запам’ятався чемпіонат Європи, - рекорди, досягнення та розчарування.

14 липня у Берліні на стадіоні "Олімпійський" відбулася, ймовірно, головна футбольна подія цього року - фінал Чемпіонату Європи, у якому за головний європейський трофей зійшлися збірні Англії та Іспанії. 

Шлях до фіналу

Збірна Іспанії виступала в групі В, яку впевнено і виграла, набравши максимальну кількість очок - 9 балів. Суперниками іспанців у групі були переможці минулого Євро - Італія, а також Хорватія та Албанія. 

У першому матчі проти хорватів, іспанці впевнено перемогли з рахунком 3:0. Голи на рахунку Альваро Морати, Фабіана Руїса та Дані Карвахаля. Всі свої голи іспанці забили у першому таймі, гарантувавши собі комфортний рахунок до кінця матчу. 

У другому турі Іспанія протистояла Італії. Завдяки автоголу італійського захисника Ріккардо Калафіорі, іспанці отримали мінімальну перемогу - 1:0. 

У заключному турі Іспанія завдяки голу Феррана Торреса на 13-тій хвилині здобула також мінімальну перемогу в матчі проти Албанії - 1:0. 

У 1/8 Іспанії протистояла збірна-дебютант Грузія. Для грузинів це Євро стало першим в історії. Не дивлячись на повну домінацію іспанців у перші хвилини матчу, саме Грузії вдалося відкрити рахунок в матчі завдяки автоголу іспанського захисника Робена Ле Нормана. Однак, свято для грузинів тривало недовго. Під завісу першого тайму півзахисник "червоної фурії" Родрі зрівняв рахунок у матчі, а вже у другому таймі іспанці впевнено вдалося довести рахунок до розгромного - 4:1. За іспанців ще забивали Руїс, Ніко Вільямс та Дані Ольмо. 

Зауважимо, незважаючи на те, що Грузія вилетіла так рано, збірники все одно стали справжніми героями для своєї країни. Варто згадати лиш те, що грузинам вдалося впевнено перемогти зіркову збірну Португалії - 2:0. 

В 1/4 Іспанці зійшлися з господаркою Євро - Німеччиною. До слова, німецький півзахисник Тоні Кросс, для якого цей матч став останнім в кар’єрі, на 3-й хвилині матчу сфолив на Педрі. Півзахисник іспанців продовжив матч, але через 5 хвилин зрозумів, що не може продовжити гру і тренер Іспанії де ла Фуенте замінює Педрі на Ольмо. 

Саме Ольмо на 51-ій хвилині матчу забиває гол, вивівши свою збірну вперед. На 89-тій хвилині півзахисник Німеччини Флоріан Вірц зрівнює рахунок і матч перетікає в овертайм. На 119-тій хвилині Мікель Меріно забиває переможний матч з передачі Ольмо. Матч закінчився з рахунком - 2:1 на користь іспанців. 

Тож можемо припустити, якщо б Кросс не "зламав" Педрі і замість нього не вийшов Ольма, можливо, матч склався би інакше. 

Перед матчем нападник іспанців Хоселу, який є одноклубником по мадридському "Реалу" Кросса, пожартував, що хоче в цьому матчі відправити Кросса на пенсію. 

"Я розумію, до чого він хилить. Він має право на таке бажання, а я зроблю все, що в моїх силах, аби воно не здійснилося", - відповів Кросс своєму вже колишньому одноклубнику. 

В 1/2 фіналу Іспанія зійшлася із грізною збірною Франції. Саме французам на початку матчу завдяки зусиллям Кіліана Мбаппе вдалося відкрити рахунок в матчі, але іспанцям за 4 хвилини вдалося зрівняти рахунок та вийти вперед, встановивши остаточний рахунок - 2:1. Голи забивали Ламін Ямаль та Ольмо. 

Збірна Англії, відверто кажучи, показувала на Євро антифутбол, через що піддавалася критиці не тільки футбольних експертів, а й вболівальників. Вся гра англійців - це "катання" м’яча на своїй половині поля. Варто лише поглянути на результати команди "трьох левів", де можна побачити або нудні "нулі", або перемога з мінімальним результатом. 

Зокрема, в першому турі проти сербів, англійці виграли з мінімальним рахунком - 1:0. Гол на рахунку Джуда Беллінгема. 

В другому турі підопічні Гарета Саутгейта "скатала" в нічиї з Данією - 1:1. За англійців забив Гаррі Кейн.

У заключному турі в матчі проти Словенії були зафіксовані сухі "нулі", але така гра англійців не завадила їй вийти з першого місця. 

У 1/8 Англія зіграла зі збірною Словаччини, з якою пересікалася Україна на цьогорічному Євро. Англійцям вдалося вирвати перемогу лише у додатковий час. Зокрема, на 25 хвилині нападник Словаччини Іван Шранц відкрив рахунок в матчі. На 90+5 хвилині Беллінгем зрівняв рахунок у матчі, перевівши поєдинок в овертайм. На 91 хвилині завдяки зусиллям Кейна вдалося вирвати вольову перемогу. 

В 1/4 в матчі проти Швейцарії англійцям знову довелося відігруватися по ходу матчу. На 75-тій хвилині нападник швейцарців Бріль Емболо вивів свою збірну вперед. Вже за 5 хвилин нападнику збірної Англії Бакайо Сака вдалося зрівняти рахунок на табло, забивши дальнім пострілом з-за меж штрафного майданчику. 

Основний час так і завершився за рахунку - 1:1 і поєдинок перейшов у серію післяматчевих пенальті, де влучними виявилися англійці. Захисник швейцарців Мануель Аканджі не зміг переграти Джордана Пікфорда, що дозволило англійцям вирвати перемогу. 

У півфінальному матчі Англія протистояла Нідерландам. Вже на 7-ій хвилині півзахисник голландців Хаві Сімонс відкрив рахунок в матчі, але за 10 хвилин Кейн зрівняв рахунок на табло. Лише на 90-тій хвилині матчу зусиллями Олі Воткінса, який вийшов на заміну, вдалося вирвати вольову перемогу для своєї збірної. 

Фінал 

Іспанці вийшли вперед на 47-й хвилині - відзначився Ніко Вільямс. На 73-й хвилині англійці змогли зрівняти рахунок. Коул Палмер забив красивим ударом з-за меж штрафного майданчика. На 86-й хвилині переможний гол забив Мікель Оярсабаль.

Варто зазначити, що це вже другий поспіль програний фінал для англійців. На минулому розіграші Євро-2020, який було перенесено на 2021 рік через Covid-19, англійці у фіналі поступилися італійцям по пенальті. 

Цікаві факти 

Збірна Іспанії стала чотириразовим чемпіоном Європи Це новий рекорд, іспанці обійшли німців, які мали три трофеї. Також на рахунку іспанської команди срібло (1984) та бронза (2020).

Вперше Іспанія виграла Євро у далекому 1964 році. На Євро-2008, яке проходило у Австрії та Швейцарії, іспанцям вдалося у фіналі обіграти збірну Німеччини. Єдиний м’яч у поєдинку забив Фернандо Торрес. 

На Євро-2012, яке проходило в Україні, іспанці на столичному НСК "Олімпійський" розтрощили збірну Італії з рахунком - 4:0. 

Також Іспанія встановила рекорд чемпіонатів Європи з голів за один турнір, забивши 15 голів за турнір. Раніше рекорд за кількістю забитих м’ячів на Євро належав Франції, яка забила 14 голів на Євро-1984.

Як вже було зазначено, англія програла вдруге у фіналі Євро. В історії змагань лише 2 збірні частіше поступалися у вирішальному поєдинку. Мова йде про національні команди Німеччини та СРСР – вони програли по 3 матчі, в яких розігрували кубок.

Нападнику збірної Іспанії та каталонської "Барселони" Ямалю вдалося також встановити декілька рекордів. Зокрема, у першому турі проти Хорватії, Ямаль вийшов на поле зі стартових секунд та став наймолодшим гравцем в історії турніру.

У тому ж матчі Ямаль віддав гольову передачу на Карвахаля і став наймолодшим автором асисту в історії чемпіонатів Європи. У півфінальному матчі проти Франції, Ямалю вдалося відзначитися голом, що дозволило встановити ще один унікальний рекорд - наймолодший автор гола в історії чемпіонатів Європи.

Також Ямаль став наймолодшим гравцем старту в півфіналах Євро. Також завдяки асисту на Вільямса, Ямаль став наймолодшим асистентом в історії фіналів Євро. Окрім того, Ямаль "забрав" індивідуальну нагороду - найкращий наймолодший гравець турніру. 

Також іспанський вундеркінд став наймолодшим переможцем в історії європейських форумів.

Що цікаво, Ямаль склав шкільні іспити під час Євро-2024. Виступи на чемпіонаті Європи з футболу Ямаль був змушений поєднувати з навчанням. Під час Євро-2024 іспанець складав іспити ESO (аналог українського ДПА) після завершення середньої школи. 

Ще одним цікавим фактом в біографії Ямаля є те, що у 2007 році футболісти "Барселони" взяли участь у фотосесії для благодійного проєкту "синьо-гранатових" і Diario Sport. 20-річному Ліонелю Мессі тоді дістався 5-місячний малюк Ламін Ямаль, який вже через 17 років виграв Євро-2024. 

Бомбардирами Євро стали одразу 6 футболістів, яким вдалося по 3 голи - Гаррі Кейн, німець Джамал Мусіала, грузин Жорж Мікаутадзе, Дані Ольмо, голландець Коді Гакпо та словенець Іван Шранц. 

Однак, найкращим бомбардиром став "автогол", яких було забито на турнірі аж 10. Найбільше автоголів забивали на Євро-2020 - 11. Задав тенденцію цьому австрієць Максіміліан Вебер, який забив перший автогол на турнірі у матчі проти Франції. Також у власні ворота забивали: 

  • Клаус Гясуля (в матчі проти Хорватії);
  • Ян Вертонген (в матчі проти Франції);
  • Антоніо Рюдігер (в матчі проти Шотландії);
  • Робен Ле Норман (в матчі проти Грузії);
  • Ріккардо Калафьорі (в матчі проти Испанії);
  • Доніелл Мален (в матчі проти Австрії);
  • Самет Акайдин (в матчі проти Португалії);
  • Мерт Мюлдюр (в матчі проти Нідерландів);
  • Робін Гранач (в матчі проти Португалії). 

Також зазначимо, що на цьогорічному Євро албанцю Недіму Байрамі вдалося забити найшвидший гол в історії чемпіонатів Європи. В матчі проти Італії, Байрамі вдалося забити вже на 24-тій секунді поєдинку. 

Також захиснику збірної Туреччини Меріху Деміралу в матчі проти Австрії вдалося стати автором найшвидшого голу в історії плей-оф. Демірал забив вже на 57-ій секунді матчу. 

Окрім того, на Євро-2024 було встановлено рекорд за кількістю вольових перемог. На турнірі в Німеччині дев'ять матчів було виграно після пропущених м'ячів.

До цього найбільше вольових перемог в рамках одного фінального турніру ЧЄ було у 2000 та 2004 роках – по 6.

Ще одне унікальні досягнення встановили гравці збірної Португалії - Кріштіану Роналду та Пепе. Роналду взяв участь у шостому чемпіонаті Європи. Зазначимо, що Роналду вперше зіграв на домашньому Євро у 2004 році. Зазначимо, що коли Роналду зіграв перший матч на Євро, Ямаль ще не народився. 

Захисник Португалії Пепе, зігравши в матчі з командою Франції у віці 41 року і 130 днів, став найстаршим гравцем в історії футбольних чемпіонатів Європи. 

Також воротар збірної Португалії Кошта взяв приклад з нашого Олександра Шовковського та став першим воротарем, який відбив 3 пенальті у післяматчевій серії на чемпіонатах Європи. Шовковський є єдиним воротарем, якому не вдалося забити у серії післяматчевих пенальті, але на Чемпіонаті світу. 

На цьогорічному Євро-2024 зіграли понад 10 гравців, вік яких 35+. Зокрема, окрім Пепе:

  • Кріштіану Роналду - 39 років;
  • Гіоргі Лорія - Грузія, 38 років;
  • Мануель Ноєр - Німеччина, 38 років;
  • Лука Модрич - Хорватія, 38 років;
  • Хесус Навас - Іспанія, 38 років;
  • Юрай Куцка - Словаччина, 37 років;
  • Ян Вертонген - Бельгія, 37 років;
  • Олів’є Жиру - Франція, 37 років;
  • Петер Пекарік - Словаччина, 37 років. 

Також варто пригадати наших співвітчизників Андрія Ярмоленка та Тараса Степаненка, які зіграли на Євро у віці 34 років. 

Сам Степаненко відповідав критикам щодо віку, фізичного стану та чи настав час завершувати кар'єру, зауваживши, що йому "було 34 і тоді, коли перемагали "Барселону", проводили матчі з Англією, Італією". 

Також Роналду заявляв, що не планує завершувати кар’єру та сподівається зіграти за свою національну команду на ЧС-2026, який пройде у США, Канаді і Мексиці.

"Думаю, я буду доступний для Португалії на чемпіонаті світу 2026 року", - заявляв Роналду. 

На момент проведення ЧС-2026 Роналду вже буде 41 рік.

Також цікавим фактом є те, що у матчі групового етапу між командами Чехії та Туреччини суддя Іштван Ковач показав гравцям та персоналу команд 19 жовтих карток та 2 червоні. Гравець чеської збірної Антонін Барак отримав на 20-й хвилині червону картку, що також є рекордом Євро.

"Український слід"

На цьогорічному Євро зіграли і гравці, які так, чи інакше пов’язані з Україною. Зокрема, грузинський півзахисник Георгій Цітаішвілі до 21 року мав український паспорт. Він також у складі збірної України U-20 переміг на турнірі молодіжного чемпіонату світу у 2019 році, забивши у фіналі третій гол у ворота збірної Південної Кореї. 

"Мій дідусь хотів, щоб я грав за збірну Грузії. Коли його не стало, я ухвалив остаточне рішення, що присвячую йому це", - пояснював зміну громадянства Цітаішвілі. 

Також за збірну Польщі зіграв півзахисник Тарас Романчук, який народився на Волині, але у березні 2018 року офіційно отримав польський паспорт.

Також варто пригадати виступи і самої України. В першому матчі Україна сенсаційно розгромно програла Румунії - 3:0. В другому матчі проти Словаччини вдалося вирвати вольову перемогу - 2:1, а у третьому зіграти у суху нічию з бельгійями

Що цікаво, Україна набрала 4 очки в групі, але все одно вилетіла за додатковими показниками: за різницею м'ячів Україна поступилася всім трьом суперникам у групі.

Павло Башинський

Спорт

    Популярні

    Новини по темі

    Україні допомагають не достатньо для перемоги - Зеленський

     • 20044 переглядiв

    До Дня українських миротворців: Жепа – недооцінений подвиг

     • 134494 переглядiв