ye-pidstavy-dlia-vvedennia-sanktsii-deputat-rady-pro-robotu-hromadianyna-rf-ipatova-na-ukrainskomu-terminali-olimpeks

Є підстави для введення санкцій. Депутат Ради про роботу громадянина рф Іпатова на українському терміналі "Олімпекс"

 • 56435 переглядiв

Є підстави для введення санкцій. Депутат Ради про роботу громадянина рф Іпатова на українському терміналі "Олімпекс".

Україна має запровадити санкції проти громадянина рф Михайла Іпатова, чия компанія продовжує працювати на українському зерновому терміналі "Олімпекс". Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив народний депутат Михайло Цимбалюк.

Деталі

Раніше УНН повідомляв, що Іпатов, тісно пов'язаний із близьким другом путіна російським мільярдером Володимиром Потаніним, відкрив у Європі нові школи програмування, які потенційно можуть бути використані для вдосконалення російських технологій озброєння проти України, зокрема безпілотні літальні апарати.

"На жаль, ганебні факти тривають, тут важлива робота наших спецслужб, щодо санкційного тиску - це РНБО. Але для цього потрібно достатньо підстав. Думаю, що обов'язково таке прізвище (Іпатов - ред.) не оминає увагу спецслужб", - зазначив Цимбалюк.

Водночас, за його словами, рекетний обстріл, під час якого постраждала дитяча лікарня "Охматдит" у Києві, свідчить про те, що в Європі велика кількість підприємств працюють із рф, надають їм технології, запасні частини до зброї, і багато чого з них їде до росії як товари подвійного призначення. В уламках ракет, які використовувалися під час атаки на дитячу лікарню, було виявлено швейцарські та американські комплектуючі.

До речі, Іпатов тривалий час проживає в Женеві (Швейцарія) і управляє Omega Terminal S.A., яка заснувала однойменну компанію в Україні "Омега Термінал-Україна" і працює на стратегічно важливому українському зерновому терміналі "Олімпекс".

"Те, що є в публічній площині, на мою думку, як юриста - це вже підстава для того, щоб накладати санкції на таку особу, принаймні з боку української влади", - зазначив Цимбалюк.

Водночас депутат переконаний, що санкційний тиск на росіян останнім часом послабився.

"Якщо говорити про санкційний тиск рф загалом, то він не витримує жодної критики. Ми бачимо, як "росатом" будує станції в Угорщині, в інших європейських державах. Тому ми розуміємо навантаження на спецслужби. Але коли є така інформація, особливо в публічній площині, я впевнений, що СБУ веде перевірку цієї інформації, і я думаю, ми відчуємо результат. Не все зазвичай стає оперативно відомим, але РНБО має реагувати, якщо має для цього достатньо фактів", - зазначив Цимбалюк.

Нагадаємо

Швейцарська компанія Omega Terminal S.A. громадянина рф Михайла Іпатова слугує основним прикриттям для її керівника, що дає йому змогу спокійно працювати, зокрема і в Україні. Згідно з відкритими даними, вона є засновником однойменної української компанії "Омега Термінал-Україна". Примітно, що ця компанія росіянина працює з компанією "Аттолло Гранум", через яку одеські бізнесмени Сергій Гроза та Володимир Науменко спробували зберегти контроль над зерновим терміналом "Олімпекс". "Аттолло Гранум" також фігурує в кількох кримінальних провадженнях за фактами ухилення від сплати податків, а також з великою ймовірністю активно співпрацює з підсанкційним контрабандистом Вадимом Альперіним. Іпатов також керує ще однією швейцарською компанією Грози та Науменка - GNT Europe SA. Ця компанія не просто входить до агрохолдингу GNT Group Грози та Науменка, вона володіє в Україні частками в низці компаній, які продовжують працювати і після широкомасштабного вторгнення росії. Ба більше, деякі навіть підозрюються в "сірому" експорті зернових.

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі

    "Шахед" зафіксовано на півночі Київщини - Повітряні сили

     • 27406 переглядiв

    У Харкові повідомили про чутні вибухи

     • 29371 переглядiв

    Війська рф вранці вдарили по ринку у Херсоні

     • 25105 переглядiв