virmeniya-poprosila-ekstrene-zasidannya-radi-bezpeki-oon-schodo-karabakhu

Вірменія попросила екстрене засідання Ради безпеки ООН щодо Карабаху

 • 1046863 переглядiв

КИЇВ. 12 серпня. УНН. Вірменія звернулася до Ради безпеки ООН з вимогою провести екстрене засідання з нагірно-карабахського питання, заявив у суботу посол країни з особливих доручень Едмон Марукян, пише УНН.

Деталі

«Голові Ради безпеки ООН було подано вимогу про проведення екстреного засідання Ради безпеки ООН у зв'язку із ситуацією у Нагірному Карабаху», - зокрема написав Марукян у Facebook.

Як повідомили у МЗС країни, з відповідним листом 11 серпня звернувся до голови РБ ООН постійний представник Вірменії при ООН Мгер Маргарян, згадавши там про питання Лачинського коридору.

Доповнення

Лачинський коридор - єдина дорога, що сполучає Вірменію з Нагірним Карабахом. У квітні Баку встановив КПП на мосту Хакарі, обґрунтувавши це необхідністю "запобігти незаконному перевезенню живої сили, зброї та мін".

Вірменія категорично відкинула звинувачення, заявивши, що Азербайджан грубо порушує угоду про припинення вогню. Пізніше, у липні, держприкордонслужба Азербайджану заявила про тимчасове призупинення діяльності прикордонно-пропускного пункту "Лачин".

Нагадаємо

Раніше поліція у вірменській столиці Єревані затримала 14 осіб на акції біля будівлі уряду Вірменії. Учасники протесту вимагали від влади вжити рішучих дій для розблокування Лачинського коридору - єдиної дороги, що з'єднує Нагірний Карабах із Вірменією. 

Довідково

Територія Карабаху за міжнародним правом вважається частиною Азербайджану. Населення регіону переважно складають етнічні вірмени. З початку 1990-х років Баку не контролював більшу частину регіону. Представники вірменської громади проголосили незалежну республіку, яку не визнала жодна з країн, зокрема й сама Вірменія. Після короткої війни восени 2020 року Азербайджан і Вірменія за посередництва росії підписали угоду про припинення бойових дій. За угодою, яка викликала протести опозиції в Єревані, Баку повернув собі під контроль значну частину територій Карабаху і прилеглих районів, зайнятих вірменськими військами на початку 1990-х років. У регіоні було розміщено російські миротворчі сили.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У районі Кримського мосту знову гучно - ЦНС

     • 3395426 переглядiв

    У Бердянську "бавовна": повідомляють про велику пожежу

     • 2109155 переглядiв