vidmova-vid-perevedennia-hodynnykiv-somnolohynia-rozpovila-yak-poznachytsia-na-ukraintsiakh-zhyttia-za-zymovym-chasom

Відмова від переведення годинників: сомнологиня розповіла, як позначиться на українцях життя за "зимовим часом"

 • 63046 переглядiв

Перехід на зимовий час є найкращим варіантом з біологічної точки зору, оскільки людина функціонує відповідно до стандартизованого зимового часу, а літній час - це штучно створена система, яка порушує внутрішній годинник організму, що призводить до проблем зі здоров'ям, таких як серцево-судинні проблеми, недосипання та психічні розлади.

З точки зору здоров'я та науки людина функціонує за стандартним зимовим часом, а переведення годинника на літній час – це штучно створена система та процес. Тому більш корисно залишатися завжди на зимовому часі. Про це журналісту УНН розповіла сомнологиня Дарʼя Пилипенко, коментуючи ухвалення законопроєкту про скасування переходу на "зимовий" та "літній" час.  

"Вже дуже багато країн перейшли на стандартизований зимовий час, ми нарешті в їх числі. З точки зору здоров'я та науки людина функціонує за стандартним зимовим часом, а літній час, переведення годинника – це штучно створена система та процес. Тому що для людини важливо, щоб її сон був якісний і  це не стрілки на годиннику, тому що ми функціонуємо за нашим власним внутрішнім біологічним годинником, який знаходиться в головному мозку – супрахіазмальне  ядро і воно, як раз визначає наші всі фізіологічні та психічні процеси, в тому числі функціонування імунної та ендокринної системи", - розповіла Пилипенко.

За її словами, біологічний годинник запускається за рахунок зміни дня та ночі.

"Враховуючи, що даний наш біологічний годинник запускається за рахунок зміни дня та ночі, за рахунок потрапляння світла на сітківку ока, й коли ми переходимо на літній час, то в нас виходить, що дуже багато яскравого світла ввечері, що є критичним, тому що людина має затишатися у світловому фоні й готуватися до сну, тому мозок плутається", - сказала Пилипенко.

Пилипенко зазначила, що згідно з опитувальниками, результатами досліджень високий відсоток серцево-судинних нападів, інсультів, ризиків травм на виробництві, ДТП  відбувалося при переході саме на літній час.

"У зимовому часі теж є свої нюанси, тому що смикати біологічний годинник дуже шкідливо на одну годину,  тому що відбувається десинхронізація з зовнішнім годинником. Тобто у нас функціонує кожна клітина у своєму ритмі, тобто, у нас внутрішньо, наприклад восьма ранку, а коли ми смикаємо годинник виходить, що сьома або дев'ята залежно від типу переведення годинника. Звісно, адаптуватися можна. Здорова людина може адаптуватися при переході на зимовий час буквально за 24 години. Однак, де ж ці такі здорові люди? Особливо в Україні. В нас немає взагалі зараз здорових людей, тому що найперші  в групі ризику при переході на зимовий час – це люди з психічними розладами, неврологічними захворюваннями, підлітки та люди 60+", - розповіла сомнологиня.

Пилипенко пояснила, що група ризику – це ті хто, вже мають накопичений недосип, тому що коли переведемо стрілки, ми не доспимо.

"Оця одна година. Сама одна година недосипу вона не вельми критична, однак, якщо є вже накопичений недосип, це вже починає дуже впливати на  організм. Тому що постійно недосипаючи повністю підбиваються всі  психічні процеси людини, ендокринні, серцево-судинна система страждає, тому що знижується тиск, уповільнюється серцебиття. Чому в більшості всі інфаркти під ранок, тому що це пов'язано зі швидкою стадією сну, архітектурою сну, з коливанням артеріального тиску. Різко потрібно вставати раніше", - розповіла Пилипенко.

Вона зауважила, що в кожного українця проблеми зі сном в більшій чи меншій мірі через війну.

"А ми зараз всі недосипаємо в Україні, проблеми зі сном в кожного, в більшій чи меншій мірі звісно. Тому ми, мабуть, всі в зоні ризику, однак хоча б не смикати той біологічний годинник двічі на рік, тому що є дослідження, які говорять, що людині потрібно більше ніж 6 місяців, щоб хоч якось адаптуватися, а в нас смикається кожні пів року годинник. Коли ми говоримо про літній час, то знову ж таки людина остаточно хвилина у хвилину не може адаптуватися, а на зимовий час ситуація протилежна. Так, воно спочатку може бути важкувато, тому що ми встаємо і ще темно й тут в групі ризику люди, які страждають, наприклад сезонними афективними розладами.

В них відбувається загострення, тому що він як раз пов'язаний зі зменшенням кількості світлового дня", - пояснила Пилипенко.

Підсумовуючи Пилипенко зазначила, що залишатися на зимовому часі – це найкраще з точки зору людської біології.

"Еволюційно ми функціонуємо за зимовим часом, він називається стандартизований час. Тому залишитися на ньому – це найкраще з точки зору нашої біології. Якщо ми перейдемо на зимовий час і більше не будемо змінювати взагалі час та підбиваємо циркадні ритми, то людина адаптується. З точки зору функціонування годинника – це більш правомірно та корисно залишитися завжди на зимовому часі", - сказала Пилипенко.

Доповнення

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №4201 про скасування переведення часу в Україні з зимового на літній. Таким чином в цьому році українці в останню неділю (27-го) жовтня переведуть стрілки на зимовий час і далі вже переведення на літній час з 2025-го та далі не буде.

Популярні

Новини по темі