vaktsynatsiia-pered-shkoloiu-i-dytsadkom-u-tsentri-hromadskoho-zdorovia-nahadaly-pro-oboviazkovi-shcheplennia

Вакцинація перед школою і дитсадком: у Центрі громадського здоров’я нагадали про обовязкові щеплення

 • 10174 переглядiв

Центр громадського здоров'я нагадав про необхідні вакцинації для дітей перед вступом до освітніх закладів. Діти мають бути щеплені проти 10 хвороб для дитсадка, а першокласники отримують додаткові дози вакцин.

Діти, яких батьки планують віддати в дитячий садок, мають бути щеплені проти 10 хвороб. Першачкам ж треба буде в 6 років отримати ще одну дозу проти кору, епідемічного паротиту та краснухи, а також ще одну - проти поліомієліту та проти дифтерії і правця. Про це нагадали у Центрі громадського здоров’я, передає УНН.

Деталі

Як наголосили в Центрі, для зарахування до освітнього закладу, чи то дитячий садок, чи то школа чи інший заклад освіти, дитині необхідно пройти обов’язковий медогляд у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, і отримати так звану "Довідку форма № 086/о". В ній, поміж іншого, вказується інформація про отримання дитиною профілактичних щеплень відповідно до віку за Національним календарем профілактичних щеплень.

Чому важливо, щоб діти були вакциновані

Якщо 95% дітей в організованому колективі щеплені, виникають умови, коли поширення інфекційної хвороби стає неможливим, — це дозволяє захистити дітей, які не можуть вакцинуватися, бо мають медичні протипоказання до щеплень.

Перед дитсадком

Діти, яких батьки планують віддати в дитячий садок, мають бути щеплені проти 10 хвороб: туберкульозу, гепатиту В (3 дози), кору, епідемічного паротиту, краснухи, кашлюку, дифтерії, правця (4 дози), поліомієліту (4 дози) та гемофільної інфекції (3 дози).

Перед школою

Батькам першачків слід пам’ятати: на додачу до вже перелічених щеплень дитина в 6 років має отримати другу дозу проти кору, епідемічного паротиту та краснухи, п’яту дозу — проти поліомієліту та проти дифтерії і правця.

У 14 років дитина має отримати шосте щеплення проти поліомієліту, а в 16 — щеплення проти дифтерії та правця.

Мавпяча віспа: в Україні є вакцина для груп ризику16.08.24, 19:16

Де і як вакцинувати дитину

Щоб вакцинувати дитину, записуйтеся на прийом до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, з яким підписали декларацію, або зверніться до найближчого закладу охорони здоров’я. Уся вакцинація за календарем — безоплатна.

Під час прийому лікар відповість на всі запитання про вакцинацію: як відбувається щеплення, які є вакцини, протипоказання до вакцинації, та які можуть бути реакції організму після щеплення.

Обов’язково розкажіть лікарю про наявність у дитини алергічних реакцій або реакцій на попередні щеплення, нагадали у Центрі.

Після огляду дитини лікарем отримайте направлення на щеплення і вакцинуйтеся.

Якщо дитина своєчасно не отримала щеплення за віком

Якщо, наприклад, через переїзд до іншого міста, ваша дитина не отримала профілактичного щеплення відповідно до віку, необхідно звернутися до педіатра або сімейного лікаря, який огляне дитину та складе індивідуальний графік щеплення з урахуванням віку дитини та отриманих попередніх щеплень, роз’яснить, де і коли ці щеплення потрібно зробити.

Вакцинація і війна

Якщо зв’язок із вашим сімейним лікарем втрачений через війну або з інших причин, то для отримання необхідних профілактичних щеплень необхідно звернуться до найближчого закладу охорони здоров’я, де проводять профілактичні щеплення, наприклад, до амбулаторії загальної практики сімейної медицини або центру первинної медико-санітарної допомоги ("поліклініка").

Київ і 20 областей дозамовили омікрон-специфічну вакцину проти COVID-1915.08.24, 03:42

Тетяна Краєвська

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    В Україні з'явиться торгове представництво Японії

     • 12955 переглядiв

    Уряд передав АРМА управління 26 "облгазами Фірташа"

     • 23895 переглядiв