ukenru
v-ukrayini-zaboronili-translyatsiyu-kanalu-belarus-24-prichini

В Україні заборонили трансляцію каналу "Беларусь 24": причини

 • 30857 переглядiв

КИЇВ. 10 червня. УНН. Національна рада з питань телебачення та радіомовлення ухвалила рішення вилучити із переліку іноземних програм, дозволених для ретрансляції в Україні, білоруський державний телеканал "Беларусь 24". Про це йдеться в повідомленні Нацради, передає УНН.

Цитата:

“За результатами моніторингу іноземних телеканалів, що мовлять в Україні, члени Національної ради на засіданні 10 червня ухвалили рішення вилучити із Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України телеканал "Беларусь 24", що має юрисдикцію Республіки Білорусь”, - повідомили в Нацраді.

Деталі

Повідомляється, що підставою для вилучення телеканалу із переліку дозволених для ретрансляції програм стало розміщення в його ефірі аудіовізуальних творів, заборонених для демонстрування на території України, та фільмів за участю акторів, внесених Міністерством культури та інформаційної політики до переліку осіб, які загрожують національній безпеці нашої держави.

Зокрема, під час проведеного фахівцями регуляторного органу моніторингу програмного наповнення телеканалу "Беларусь 24" у період із 19 по 22 травня 2021 року було виявлено трансляцію передач "Понять и обезвредить" за участі Олега Газманова; "Последний день" за участі ведучого Бориса Щербакова та "Славянский базар. Союзное государство приглашает. Песнярам – 50. Выпуск 1" за участі Ольги Кормухіної.

Популяризація білоруським мовником персон, внесених до зазначеного вище Переліку, суперечить вимогам абзацу десятого частини другої статті 6 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", зазначають в Нацраді.

Окрім того, повідомляється що в ефірі телеканалу "Беларусь 24" було зафіксовано трансляцію передачі "Панорама". У сюжеті за 21 травня під назвою "Украинский след в попытке госпереворота в Беларуси" звучали висловлювання зневаги на адресу батальйону "Донбас", який у складі Національної гвардії захищає територіальну цілісність нашої держави від російської військової агресії (військове формування було названо "карательным батальоном").

В іншому сюжеті за 22 травня під назвою "Зеленский отказал русским в праве считаться коренным народом" поширювалася недостовірна інформація, яка дезінформує аудиторію, зазначили в Нацраді. У цьому повідомленні звучали звинувачення щодо відмови в Україні на законодавчому рівні захищати права національних меншин через безпідставне ототожнення категорій "національна меншина" та "корінний народ". Такий контент містить елементи розпалювання національної ворожнечі і вочевидь має ознаки порушення абзацу четвертого частини другої статті 6 Закону України "Про телебачення і радіомовлення". Трансляція відбувалася у запису або використовувалися заздалегідь підготовлені сюжети, а отже, мовник мав можливість редакційного контролю пропонованої глядачам інформації на достовірність.

Цитата:

“Оскільки станом на 6 червня 2021 року Республіка Білорусь не є підписантом Європейської конвенції про транскордонне мовлення і ретрансляція телепрограми "Беларусь 24" з території Республіки Білорусь здійснювалася відповідно до рішення Національної ради, то у разі ігнорування вимог Конвенції та українського законодавства Національна рада має право вжити заходів щодо запобігання або припинення таких порушень. Таким чином, регуляторний орган ухвалив рішення про вилучення телеканалу "Беларусь 24" із переліку дозволених для ретрансляції”, - заявили в Нацраді.

Що було раніше

1 червня самопроголошений лідер республіки Білорусь Олександр Лукашенко заявив про те, що рейси з Мінська до Криму вже знаходяться в розробці.

28 травня Олександр Лукашенко і Володимир Путін провели зустріч у Сочі. Перед її початком Лукашенко сказав, що будуть обговорювати заходи для того, "щоб економіка не завалилася".

Доповнення

Україна зупинила авіасполучення з Білоруссю з 26 травня, українським авіакомпаніям і літакам забороняється виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь, а білоруським літакам з 29 травня - в авіапростір України.

Це було зроблено після того, як Мінськ 23 травня, за повідомленнями, підняв в повітря військовий літак, щоб змусити пасажирський літак Ryanair приземлитися. Після цього білоруська влада затримала опозиційного журналіста Романа Протасевича, який знаходився на борту посадженого літака, що викликало міжнародний резонанс.

Українські Національні Новини

Політика