v-ukraini-zareiestruvaly-heohrafichne-zaznachennia-khersonskyi-kavun

В Україні зареєстрували географічне зазначення "Херсонський кавун"

 • 12165 переглядiв

Український офіс інтелектуальної власності зареєстрував нове географічне зазначення 'Херсонський кавун'. Це визнання унікальності кавунів, вирощених на піщаних ґрунтах Таврійського регіону Херсонської області.

Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій зареєстрував нове географічне зазначення "Херсонський кавун". Як повідомила пресслужба Міністерства економіки, його носитимуть баштанні, вирощені на піщаних ґрунтах Таврійського регіону на території Скадовського, Херсонського, Каховського районів Херсонської області, передає УНН.

Деталі

"Реєстрація Херсонського кавуна як географічного зазначення є важливою подією для нашого аграрного сектору. Кавун, вирощений на піщаних ґрунтах Таврійського регіону, отримав визнання за свою унікальність і став символом стійкості та відданості українських фермерів, які працюють навіть у складних умовах війни", - наголошується в повідомленні.

У Мінекономіки нагадали, що географічне зазначення надає виробникам додаткові переваги, підвищуючи їх конкурентоспроможність на внутрішньому та міжнародному ринках. Місцеві громади отримають додаткові податкові надходження, що сприятиме економічному розвитку регіону. Для споживачів це гарантія високої якості та безпеки продукції.

"Ми пишаємося нашими аграріями і будемо підтримувати їх у всіх починаннях. Херсонський кавун є прикладом того, як традиційні продукти можуть стати брендами, що представляють Україну на світовій арені", - сказав заступник міністра економіки Віталій Кіндратів.

Заявку на реєстрацію географічного зазначення подала громадська спілка "Асоціація виробників херсонського кавуна", представники якої наразі захищають Україну на фронті.

"Відомий усім нам з дитинства солодкий смугастий кавун став символом звільнення Херсону та оборони Херсонщини. Віримо, що дуже скоро весь тимчасово окупований Південь знову буде українським, і не лише українці, а й світ ласуватиме Херсонським кавуном. А це ГЗ, як й інші українські зазначення, буде передано до ЄС для охорони на європейських ринках. Україна цінує та поважає інтелектуальну власність", - наголосила директорка ІР офісу Олена Орлюк.

Доповнення

На сьогодні до Державного реєстру України географічних зазначень внесено відомості про 3133 ГЗ. Безпосередньо за національною процедурою зареєстровано 37 об'єктів, серед яких 29 географічних зазначень винятково для товарів, що походять з території України, нагадали в Мінекономіки.

Херсонські кавуни дали перший врожай у 160 тонн: анонсовано продаж по Україні10.07.24, 12:31

Популярні

Новини по темі

У Запоріжжі пролунали вибухи

 • 28406 переглядiв

У Дніпрі прогриміли вибухи

 • 29122 переглядiв

На фронті відбулося 117 бойових зіткнень – Генштаб

 • 22085 переглядiв

Зеленський: вибори в США - виклик для України

 • 28913 переглядiв