v-novii-dopovidi-oon-zafiksuvala-zlochyny-rosii-na-tymchasovo-okupovanii-chastyni-ukrainy

В новій доповіді ООН зафіксувала злочини росії на тимчасово окупованій частині України

 • 21646 переглядiв

Згідно з доповіддю ООН, росія масштабно порушує права людини на тимчасово окупованих територіях України. ООН має задокументовані свідчення про тортури, страти і придушення української ідентичності, вчинені російськими військовими та силовиками з метою посилення контролю над населенням.

російська федерація створила задушливу атмосферу страху в тимчасово окупованих районах України, здійснюючи широкомасштабні порушення міжнародного гуманітарного права і прав людини, намагаючись зміцнити свій контроль над населенням, яке там проживає. Про це йдеться в першій поглибленій доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини, пише УНН.

Деталі

У доповіді про ситуацію на тимчасово окупованій частині Україні ООН заявляє, що знайшла докази залякування, свавільних затримань і тортур.

На окупованих територіях росіяни викрадають цивільних та змушують їх зніматися у пропагандистських сюжетах - Федоров19.03.24, 11:35

Моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) було відмовлено у в'їзді на окуповану росією територю, тому доповідь ґрунтується на дистанційних та особистих інтерв'ю з понад 2300 свідками та жертвами.

Багато людей, які живуть в умовах окупації, зазнають залякувань і репресій, стикаючись з постійною загрозою насильства, затримання і покарання

- йдеться у звіті.

Слідчі ООН заявили, що вони підтвердили страти 26 цивільних осіб, у тому числі двох дітей, на місці, наприклад, під час обшуків у будинках, а також вбивства ще 30 цивільних осіб під час утримання під вартою. Більшість страт було скоєно в період з березня по травень 2022 року. Ніхто не був притягнутий до відповідальності за зловживання.

Ворог став активно прослуховувати населення на окупованих територіях - Центр нацспротиву19.03.24, 18:39

Окрім того, росія активно намагається придушити українську ідентичність, нав'язуючи свою "мову, громадянство, закони, судову систему та навчальні програми на окупованих територіях". Шкільна програма також була змінена на таку, що намагається "виправдати" російське вторгнення, а доступ до українських ЗМІ та телефонних мереж заблокований.

Дії російської федерації розірвали соціальну тканину громад і залишили людей ізольованими, що має глибокі і довгострокові наслідки для українського суспільства в цілому

- сказал Верховний комісар ООН з прав людини Волкер Турк.

Додамо

У доповіді також звинувачуються російські війська у застосуванні тортур у місцях позбавлення волі. Представники ООН отримали "достовірні і надійні свідчення про поводження з 171 цивільним затриманим і встановила, що 90 відсотків з них піддавалися катуванням або жорстокому поводженню".

Солдати, поліцейські та тюремна адміністрація звинувачуються у застосуванні насильства, включаючи побиття ногами, катування водою і електричним струмом, а також у сексуальному насильстві, пов'язаному з конфліктом, щодо 48 цивільних затриманих, у тому числі дитини. У доповіді також задокументовано 16 випадків сексуального насильства з боку російських збройних сил щодо цивільних осіб, які не перебували під вартою, майже всі з них - щодо жінок.

Свавільні затримання та насильницькі зникнення також широко поширені під час російської окупації, йдеться у звіті. Загалом до грудня 2023 року було задокументовано 687 випадків свавільних затримань: 587 чоловіків, 92 жінки, семеро хлопців та одна дівчина.

путін не зможе уникнути правосуддя за злочини в Україні - голова МКС20.03.24, 13:54

Популярні

Новини по темі

Атака рф на Київщину: в ДСНС показали наслідки

 • 61436 переглядiв

Курс валют на 21 березня: НБУ залишив гривню на тому ж рівні

 • 30041 переглядiв