ukenru
uryad-pidtrimav-zakonoproekt-pro-nabu-yakiy-pripinit-povnovazhennya-sitnika-malyuska

Уряд підтримав законопроект про НАБУ, який припинить повноваження Ситника – Малюська

 • 16152 переглядiв

КИЇВ. 15 лютого. УНН. Кабінет міністрів України затвердив законопроект про Національне антикорупційне бюро України, який припиняє повноваження Артема Ситника як директора НАБУ. Про це повідомив міністр юстиції України Денис Малюська на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

Деталі

"Двома своїми рішеннями Конституційний Суд України визнав неконституційним указ про призначення Ситника директором НАБУ та положення закону про НАБУ в частині участі Президента у доборі і призначенні директора НАБУ. Перед урядом стояло завдання прогалину у законі закрити та врегулювати питання статусу НАБУ і його директора", - написав Малюська.

За його словами, першим підходом до бар’єру став законопроект №4437 – у ньому уряд (задля уникнення будь-яких сумнівів у легітимності директора НАБУ) запропонував на рівні закону надати Ситнику повноваження директора НАБУ до обрання нового директора за новою процедурою.

"На жаль, №4437 не отримав підтримки у Парламенті. Водночас проблема "дірки" у законодавстві та статусі НАБУ залишилися і її закриття – одна з умов співробітництва з МВФ. Тому уряд зробив другий підхід – новий законопроект, який надає НАБУ статусу органу виконавчої влади та нову процедуру обрання директора НАБУ. Також окремою нормою законопроекту вказано, що протягом проходження відбору нового директора НАБУ повноваження директора виконуватиме перший заступник директора НАБУ", - пояснив Малюська.

Так, Малюська зауважив, що якщо привести до ладу статус НАБУ як інституції можна лише шляхом скорочення строку роботи Ситника, то таку опцію не варто відкидати.

"Тим паче, що у незалежності та неупередженості Гізо Углави як в.о. здається ніхто не сумнівається. Дискусія навколо змісту законопроектів продовжуватиметься і надалі, але вже – у парламенті", - додав Малюська.

Також представник Кабінету міністрів у Верховній Раді, народний депутат України від фракції “Слуга народу” Василь Мокан повідомив журналісту УНН, що сьогодні відбулося засідання Кабміну де одним з питань порядку денного розглядалося проект закону щодо відповідностей статусу НАБУ вимогам Конституції України.

"Рішення ухвалене з доопрацюванням, відповідно після доопрацювання та врахування пропозицій , зауважень з боку міністерств буде сформовано фінальний текст та подасться на реєстрацію до ВР", - розповів Мокан.

Доповнення

Як повідомлялося, 28 серпня 2020 року Конституційний суд України визнав неконституційним Указ Президента, про призначення Ситника директором Національного антикорупційного бюро.

В жовтні минулого року ОАСК постановив прибрати з реєстру інформацію про Ситника як директора НАБУ на підставі рішення КСУ про визнання неконституційним указу Президента про призначення Артема Ситника директором НАБУ.

У відповідь НАБУ подало до Шостого апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу на рішення ОАСК про вилучення з Єдиного реєстру інформації про Артема Ситника як про очільника Національного антикорупційного бюро України.

Наразі Шостий апеляційний адміністративний суд переніс на 24 лютого засідання щодо розгляду апеляційної скарги НАБУ на рішення ОАСК про вилучення з Єдиного реєстру інформації Ситника як очільника Національного антикорупційного бюро України.

Українські Національні Новини

Політика