ukrainski-poliarnyky-pokazaly-ridkisne-zoriane-nebo-nad-antarktydoiu

Українські полярники показали рідкісне зоряне небо над Антарктидою

 • 19357 переглядiв

Українські науковці на станції 'Академік Вернадський' зафіксували рідкісне явище - чисте зоряне небо над Антарктидою. У Південній півкулі видно 45 сузір'їв, недоступних у Північній, включаючи Південний хрест.

Українські полярники показали фото зоряного неба в Антарктиді – науковці кажуть, що це – рідкісне явище, тому що над станцією "Академік Вернадський", зазвичай, хмарно, передає УНН.

Деталі

"Ділимося з вами неймовірними світлинами зоряного неба над станцією "Академік Вернадський". Це досить рідкісне явище, адже в нашому регіоні Антарктики постійно хмарно. Чи можна з України дивитися одночасно з полярниками на одні й ті ж зорі? Частково, і справа не тільки в різниці у часі", - кажуть у Національному антарктичному центрі. 

Йдеться, що у Південній півкулі, де розташований континент Антарктида, – власне зоряне небо. Тут можна побачити 45 сузір’їв, які недоступні в Північній півкулі.

Найвідомішим є Південний хрест, за ним можна визначити напрямок на Південний полюс. Йдеться, що саме це сузір’я було зображено на шевроні 28-ї УАЕ, яка зимувала на станції "Вернадського" торік.

"Проте є сузір’я, які можна бачити з обох півкуль (хоч інколи в різний час). Вони розташовані в районі екватора. Також майже з будь-якого куточка Землі можна побачити найяскравішу зірку нічного неба – Сіріус (сузір'я Великого Пса). Але головне, що коли падає зірка, то ми як в Україні, так і в Антарктиці загадуємо одне бажання – Перемоги", - наголошують науковці.

Українські полярники розширили географію вивчення організмів Антарктики26.05.24, 06:53

Популярні

Новини по темі

Організатор терактів 11 вересня визнав себе винним

 • 20054 переглядiв

108 обстрілів на Сумщині: поранено місцевого жителя

 • 42802 переглядiв