uiefa-dyskvalifikuvav-zakhysnyka-zbirnoi-turechchyny-za-ultranatsionalistychne-vitannia

УЄФА дискваліфікував захисника збірної Туреччини за ультранаціоналістичне вітання

 • 22320 переглядiв

Меріх Демірал, захисник збірної Туреччини по футболу був дискваліфікований УЄФА на дві гри після того, як він продемонстрував "вовче вітання", - жест, який асоціюється з турецькою ультраправою організацією "Сірі вовки".

Пише УНН із посиланням на AFP News Agency та Sport Mediaset.

Захисник збірної Туреччини Меріх Демірал пропустить чвертьфінальний матч Євро-2024 з Нідерландами після того, як УЄФА дискваліфікував його на дві гри в п'ятницю за нібито ультранаціоналістичне вітання.

– інформує Агентство Франс Прес.

Демірал був відсторонений "за недотримання загальних принципів поведінки, за порушення фундаментальних правил належної поведінки, за використання спортивних заходів у неспортивних цілях і за те, що зганьбив футбол", - йдеться в повідомленні УЄФА.

Контекст

Центральний захисник саудівського "Аль-Аглі" показав жест, пов’язаний з "Сірими вовками", ультраправою турецькою організацією, під час голу (2:0) у матчі проти збірної Австрії на Євро-2024.

За даними TRT Haber, Федерація футболу Туреччини (ФФТ) надіслала до УЄФА доказову базу щодо розслідування. Але Федерація футболу Туреччини не зможе подати апеляцію до CAS на покарання, винесене УЄФА Меріху.

Довідка

"Вовчий салют" асоціюється з організацією "Бозкурт" ("Сірі вовки") - ультраправим і найрадикальнішим молодіжним крилом Партії націоналістичного руху (MHP), що дотримується ідеології турецького націоналізму та пантюркізму.

Походження символу: у тюркській міфології вовчиця вважається прародителькою тюрків.

Щодо "Бозкурт", яка має відповідний логотип - ця організація брала активну участь у радикальному політичному русі Туреччини 1970-х років. У період з 1976-го до 1980-го у вуличних сутичках і терактах загинули понад п'ять тисяч осіб.

Символічний жест спровокував суперечку

Жест Демірала викликав дипломатичну напруженість у відносинах між Туреччиною і Німеччиною. У середу Туреччина викликала посла Німеччини в Анкарі, щоб висловити протест проти коментарів міністра внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер, яка назвала святкування футболіста "неприйнятним".

Згодом Міністерство закордонних справ Туреччини засудило "політично вмотивовану" і "ксенофобську за своєю суттю реакцію німецької влади щодо пана Демірала".

Також інцидент прокоментував президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган:

Хтось критикує те, що німці мають орли на своїх сорочках? Чи французи, тому що вони мають півня як символ? Меріх просто продемонстрував свій ентузіазм щодо цього зображення

- заявив Ердоган повертаючись із саміту ШОС.

Нагадаємо

Збірна Туреччини виграла у Австрії і пробилася до 1/4 фіналу ЧЄ-2024.

Популярні

Новини по темі