ukenru
u-yes-ne-khochut-poky-hovoryty-pro-rozshyrennia-cherez-nablyzhennia-yevropeiskykh-vyboriv-politico

У ЄС не хочуть поки говорити про розширення через наближення європейських виборів- Politico

 • 72969 переглядiв

ЄС неохоче обговорює питання розширення та вступу нових країн, таких як Україна та Молдова, на тлі протестів фермерів та майбутніх виборів.

ЄС неохоче говорить про вступ нових країн на тлі протестів фермерів та наближення європейськи виборів, пише Politico із посиланням на свої джерела, передає УНН.

Деталі 

Фермери заявляють, що вони застрягли в програшній боротьбі з дешевим імпортом з-за меж блоку, багато з яких надходять з України. Вони також кажуть, що їх дратують вищі, ніж зазвичай, ціни на паливо, а також екологічні норми Брюсселя. Тож поки, як пише  Politico,  європейські лідери йдуть на поступки, аби не розгнівати фермерів ще більше. 

Також європейські лідери зводять розмови про розширення до мінімуму на тлі того, що виборів у ЄС залишається всього три місяці.

За словами деяких чиновників ЄС,  краще тримати в секреті роботу, що проводиться для підготовки до можливої інтеграції України, Молдови та низки західнобалканських країн. Особливо про те, які наслідки це матиме для фермерів.

"Давайте будемо чесними: ніхто не хоче говорити про це (розширення -ред.)  до європейських виборів", - сказав один із чиновників ЄС. 

"Україна принесе ЄС набагато більше, ніж коштуватиме процес приєднання" - Шмигаль 18.03.24, 11:34 • [views_0]

"Розмови про скорочення субсидій для європейських фермерів - це не те, що ви хотіли б включити до своїх передвиборчих гасел - або використати як передвиборчий боєприпас для ультраправих", - додав чиновник, маючи на увазі вибори до Європейського парламенту в червні.

Як пише видання,  Україна, ставши членом ЄС, матиме один із найнижчих ВВП. Це створить величезне навантаження на політику згуртованості блоку - фінансування, яке перетікає з багатших регіонів у бідніші. Згідно з внутрішньою запискою Ради ЄС, підготовленою восени минулого року, інтеграція України в блок може означати надходження в країну близько 186 мільярдів євро протягом семи років. 

Майбутнє розширення означатиме, що всім нинішнім країнам ЄС "доведеться платити більше, а отримувати менше", - недвозначно йдеться в документі. Блок вирішив, що підготовка до можливої інтеграції України, Молдови, Грузії та шести західнобалканських країн має вестися всередині країни, а не на очах у громадськості. 

Як пише видання, європейські лідери на саміті цього тижня  практично не торкнуться свого внутрішнього домашнього завдання щодо розширення. Лідери ЄС збираються просто "підбити підсумки" того, що необхідно зробити. 

ЄС підготував закон про прибутки від заморожених активів рф для України, надходити можуть почати вже у липні - Bloomberg19.03.24, 10:36 • [views_0]

Європейська комісія  мала опублікувати документ про внутрішню реформу ЄС, що передує розширенню, наприкінці лютого. Цього не сталося, і проєкт був сильно пом'якшений, повідомили три інших чиновники ЄС.

Кілька країн попросили Єврокомісію приділити менше уваги фінансовим наслідкам і майбутнім інституційним реформам, додав один із дипломатів ЄС.

Як зазначається, документ буде опубліковано в середу - наступного дня після того, як його мали обговорити міністри з європейських справ.

Рада асоціації Україна-ЄС збереться 20 березня: у фокусі - війна рф проти України та виконання рекомендацій Єврокомісії18.03.24, 17:13 • [views_0]

Тетяна Краєвська

Економіка