u-prezidenta-prokomentuvali-zayavu-turchinova-pro-prokhid-kerchenskoyu-protokoyu

У Президента прокоментували заяву Турчинова про прохід Керченською протокою

 • 28391 переглядiв

КИЇВ. 3 січня. УНН. Україна продовжить відправляти судна через Керченську протоку, незалежно від того, подобається це росіянам чи ні. Наступного разу українські моряки можуть взяти на борт міжнародних спостерігачів. Про це в ефірі одного з телеканалів заявив радник Президента України, радник міністра оборони Юрій Бірюков, коментуючи заяву секретаря РНБО Олександра Турчинова про підготовку нового проходу через Керченську протоку, передає УНН.

"Тут усе дуже просто. Згідно з міжнародними домовленостями, законами, угодами, українські військові кораблі мають право безперешкодного проходу з Чорного до Азовського моря і навпаки. Кінець історії. Так, ми продовжимо це робити, незалежно від того, подобається це росіянам чи ні. Ми і далі це робитимемо", – наголосив Бірюков.

"Наступного разу візьмемо з собою міжнародних спостерігачів. О'кей, нехай росіяни ще раз спробують щось таке зобразити", - додав він.

При цьому, Бірюков пригадав, за яких обставин сталася агресія РФ у Керченській протоці.

"Треба пам'ятати: те, що сталося в листопаді, – це суміш усього. По-перше, росіяни самі провокували, тому що вони напевне розраховували на те, що наші військові відкриють вогонь у відповідь. Тоді б вони (РФ – ред.) отримали би повний спектр доказів того, що ми поводилися агресивно. Треба ще й пам'ятати, що наші кораблі були захоплені в міжнародних водах. Тобто, це вже за межами всіх розповідей росіян про те, що хтось із наших кораблів порушив територіальні води. Води чого, Криму? Крим – це Україна. Тому так, наші кораблі ходитимуть і надалі. Ми не можемо сказати: "Ми налякалися, і більше не підемо", – заявив радник Президента.

Нагадаємо, 19 грудня секретар РНБО Олександр Турчинов повідомив, що українські кораблі найближчим часом знову здійснять спробу пройти через Керченську протоку, інакше РФ захопить Азовське море.

Як повідомляв УНН, 25 листопада прикордонні кораблі ФСБ РФ обстріляли і захопили три судна Військово-морських сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" і рейдового буксира "Яни Капу", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в Чорному морі в порт Маріуполь в Азовському морі.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Циклон принесе в Україну хуртовини і сильні вітри

     • 12625 переглядiв

    Два мільйони українців скористалися безвізом з ЄС

     • 8900 переглядiв

    Світові ціни на нафту знизилися

     • 25899 переглядiв