ukenru
u-kazakhstani-na-tli-skandalu-iz-zahybelliu-zhinky-eksministra-ekonomiky-posylyly-pokarannia-za-domashnie-nasylstvo

У Казахстані на тлі скандалу із загибеллю жінки ексміністра економіки посилили покарання за домашнє насильство 

 • 17519 переглядiв

Казахстан посилив покарання за домашнє насильство, включаючи штрафи, громадські роботи та арешт за побиття, на тлі скандальною справи про загибель дружини колишнього міністра економіки.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав поправки, спрямовані на боротьбу з домашнім насильством. Тепер за побої загрожує штраф, громадські роботи та арешт, повідомляє видання Zakon.kz з посиланням на прес-службу Токаєва, пише УНН. 

Закон покликаний удосконалити правові, економічні, соціальні, інституційні та організаційні основи державної політики з питань забезпечення прав жінок і безпеки дітей. Як зазначає видання, вводяться норми, що посилюють відповідальність за будь-які прояви насильства щодо жінок і дітей.

Зокрема, закон запроваджує кримінальну відповідальність за умисне заподіяння легкої шкоди здоров'ю та побої (раніше за це було передбачено адміністративну відповідальність). За заподіяння легкої шкоди здоров'ю та побої  кривднику загрожує штраф, громадські роботи та арешт. Максимальне покарання за легку шкоду здоров'ю - до 50 діб, за побої - до 25 діб. 

Крім цього, закон унеможливлює примирення сторін у межах справ, пов'язаних із фізичним насильством і жорстоким поводженням щодо дітей, а також у випадках повторного вчинення дій, передбачених статтями про побої і заподіяння легкої шкоди здоров'ю, протягом року з моменту примирення сторін.

Також вводиться відповідальність за домагання сексуального характеру до осіб, які не досягли 16-річного віку. 

Доповнення 

11 квітня у Казахстані відбулося чергове засідання суду у скандальній справі про вбивство з особливою жорстокістю дружини екс-міністра економіки Казахстану - Салтанат Нукенової. Судді допитували другого підсудного Бахитжана Байжанова, який проходить за статтями: "Приховування злочину", "Недонесення про достовірно відомий скоєний особливо тяжкий злочин". 

Головний судовий розгляд у цій справі розпочався 27 березня за участю присяжних.

Чоловік убитої заявляє, що з його боку не було наміру вбивати. Однак, екс-чиновник визнає, що між ним і його дружиною Салтанат раніше траплялися бійки. Мовляв, цивільна дружина була нервовою, агресивною, психологічно нестабільною, постійно мучила його підозрами про зраду і ревнувала, а також зловживала алкогольними напоями.

Судмедекспертиза у справі про його вбивство свідчить, що екс-міністр економіки Казахстану Бішимбаєв міг душити свою дружину. Експерт зазначив, що жінку не тільки били по голові багато разів, а й душили.

Тетяна Краєвська

Новини Світу