ukenru
u-derzhprodspozhivsluzhbi-rozpovili-khto-vidpoviv-za-znuschannya-z-ovets

У Держпродспоживслужбі розповіли, хто відповів за знущання з овець

 • 19365 переглядiв

КИЇВ. 7 січня. УНН. В результаті перевірок щодо ситуації із двотижневим мором голодом овець на одеській митниці була звільнена одна посадова особа, ще низка посадовців понесла дисциплінарну відповідальність. Про це кореспонденту УНН повідомила прес-служба Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у відповіді на інформаційний запит.

"За неналежне виконання посадових обов’язків притягнуто до дисциплінарної відповідальності керівника Одеської регіональної служби державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті, начальник прикордонного інспекційного посту №9 звільнений із займаної посади за власним бажанням", - зазначили в прес-службі відомства.

Крім того, за даними Держпродспоживслужби до дисциплінарної відповідальності були притягнуті посадові особи Петриківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, Петриківської районної державної лікарні ветеринарної медицини, Петриківської міжрайонної державної лабораторії Держпродспоживслужби, керівника та спеціалістів Дніпропетровської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби. У відомстві уточнили, що з їхньої вини були допущені порушення в організації та здійсненні державного ветеринарно-санітарного контролю при експорті з України овець до Турецької Республіки.

В результаті перевірки служба установила, що Одеська регіональна служба державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті не вжила заходів по притягненню власниці тварин до відповідальності за порушення нею вимог Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження", що спричинило загибель тварин.

Також у відомстві повідомили, що наразі відкрито кримінальне провадження відповідно до частини першої статті 251 КК України за фактом порушення ветеринарних правил, яке спричинило поширення епізоотії та інші тяжкі наслідки, та відповідно до частини першої статті 299 КК України за фактом жорстокого поводження з тваринами. Вказані кримінальні провадження передані до Чорноморського відділення поліції Овідіопольського відділу поліції ГУНП в Одеській області.

Нагадаємо, 9 листопада Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів приступила до оформлення документів на розмитнення овець, яких два тижні тримали в порту. 

Вантаж із живими вівцями затримали у порту Чорноморська. Як повідомляли у Держпродспоживслужбі, овець затримали через загрозу занесення на територію України небезпечних інфекційних хвороб, тварин планували утилізовувати.
У ніч на 27 жовтня фура з 300 вівцями виїхала з порту. Активісти не давали вивезти тварин, яких “Держпродспоживслужба вирішила спалити живцем”. На Гайсинській митниці вантаж із вівцями розмитнили. Фура з худобою направилася до Тульчина, де живих овець оглянули ветеринари, а мертвих мали утилізувати. У живих тварин взяли кров на аналізи, її передали на дослідження до Києва.

Низку посадовців обіцяли притягнути до дисциплінарної відповідальності через скандал із вівцями, яких два тижні морили голодом в порту, а керівників ГУ Держпродспоживслужби зобов’язали дати письмові пояснення щодо даної ситуації. У службі також не виключили подальших кадрових рішень

20 грудня стало відомо, що в Одеській області на світ з’явились ягнята від овець, які восени впродовж двох тижнів перебували у вантажівці без їжі і води в порту “Чорноморськ”.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП