ukenru
tsina-nafti-stabilna-na-tli-zoseredzhennya-investoriv-na-mozhlivomu-vidnovlenni-postavok-z-iranu

Ціна нафти стабільна на тлі зосередження інвесторів на можливому відновленні поставок з Ірану

 • 14839 переглядiв

КИЇВ. 26 травня. УНН. Ф'ючерси на нафту марки Brent з постачанням у липні у середу зранку під час торгів впали в ціні до 68,59 долара за барель, передає УНН з посиланням на дані торгів.

За даними Bloomberg станом на 8:07, вартість ф'ючерсів на нафту марки Brent знизилася на 0,09%.

При цьому ціна липневих ф'ючерсів на нафту марки WTI впала до 65,92 долара за барель, втративши 0,23%.

Деталі

У середу ціни на нафту залишалися стабільними, адже побоювання, що можливе відновлення поставок з Ірану викличе перенасичення, були нівельовані надіями на підвищення попиту на паливо в США після зниження щотижневих оцінок запасів Американським інститутом нафти, пише Reuters.

Так, офіційний представник уряду Ірану Алі Рабіеї заявив у вівторок, що він оптимістично налаштований щодо того, що Тегеран невдовзі досягне угоди на переговорах зі світовими державами про відновлення ядерної угоди 2015 року, хоча головний переговірник Ірану попередив, що серйозні проблеми залишаються.

Що було раніше

2 квітня Організація країн-експортерів нафти, Росія і їх союзники, група, відома як ОПЕК+, погодилися послабити обмеження видобутку на 350 тис. барелів на добу в травні, ще на 350 тис. барелів на добу в червні і ще на 400 тис. барелів на добу або близько того в липні.

В ОПЕК+ наприкінці квітня погодили, що будуть дотримуватися свого плану зі збільшення поставок на 2 мільйони барелів на день протягом наступних трьох місяців. Наступне засідання відбудеться на початку червня.

Нагадаємо, світовий ринок нафти 9 березня 2020 року пережив "чорний понеділок" - найбільше різке падіння цін з 1991 року з початком війни у Перській затоці. Після цього на ринку нафти сталося ще кілька обвалів цін - на тлі ситуації з коронавірусом і обмежень через пандемію у найбільших економіках світу, залишаючи ринок перевантаженим різким зниженням попиту і надмірним надлишком нафти.

12 квітня 2020 року країни-члени ОПЕК+, у тому числі РФ, домовилися скоротити видобуток нафти в умовах пандемії.

Укладена угода ОПЕК+ про скорочення видобутку передбачала обмеження видобутку до кінця 2020 року на 7,7 млн барелів на добу. У квітневій угоді ОПЕК+ виробникам було запропоновано скорочення видобутку до 5,8 млн барелів на день з початку 2021 року до кінця квітня 2022 року. Утім, умови змінили на зустрічі 3 грудня 2020 року.

Країни ОПЕК+, у тому числі РФ, 3 грудня минулого року домовилися залишити в силі обмеження на видобуток нафти, які діяли з весни 2020 року. Однак, з певними послабленнями. Так, ОПЕК+ підтвердила домовленості щодо повернення на ринок 2 млн барелів, але повернення має бути поступовим, з урахуванням ситуації на ринку. Умови угоди домовилися переглядати щомісяця.

Українські Національні Новини

Економіка