ukenru
transtikhookeanske-partnerstvo-vstupilo-v-silu

Транстихоокеанське партнерство вступило в силу

 • 15362 переглядiв

КИЇВ. 30 грудня. УНН. Договір про транстихоокеанське партнерство (ТТП), в якому беруть участь 11 країн офіційно вступив в силу ввечері в суботу, 29 грудня. Про це повідомляє УНН із посиланням на ТАСС.

Раніше його ратифікували перші шість держав - Японія, Мексика, Сінгапур, Нова Зеландія, Канада та Австралія.

В'єтнам завершив цю процедуру трохи пізніше, і там документ почне діяти з 14 січня наступного року. Ще чотири країни, що входять в об'єднання - Бруней, Малайзія, Перу і Чилі, - поки не виконали це завдання. Для них документ вступить в силу через 60 днів після ратифікації.

Угода, підписана в березні після виходу США з ТТП, передбачає скасування або істотне зниження мит та інших бар'єрів на шляху руху товарів, капіталів і технологій всередині об'єднання, а також ставить перед собою мету поліпшити умови для інвесторів і підвищити заходи щодо захисту інтелектуальної власності.

Частка ТТП складає приблизно 13% світового ВВП. В рамках укладеної угоди його учасники скасують або знизять більше 90% нині діючих мит, що призведе до зниження кінцевих цін для споживачів. Ряд заходів буде реалізований безпосередньо після вступу документа в силу, інші планується здійснити протягом найближчих років.

Нагадаємо, 45-й президент США Дональд Трамп у своєму мікроблозі заявив, що членство в Світовій організації торгівлі і Транстихоокеанському партнерстві невигідно для Вашингтона, підкресливши, що двосторонні договори працюють більш ефективно і є більш вигідними формами торгового партнерства.

Після виходу Сполучених Штатів Америки з угоди про Транстихоокеанське партнерство 11 країн-учасниць партнерства підписали нову версію договору під назвою CPTPP (Comprehensive and Progressive Trans Pacific Partnership), що означає Угода про всеосяжне та поглиблене транстихоокеанське партнерство.

Як повідомляв УНН, угода про транстихоокеанське партнерство після семи років переговорів була укладена в лютому 2016 року в Новій Зеландії і передбачала створення найбільшої у світі зони вільної торгівлі з населенням близько 800 мільйонів людей. Президент США Дональд Трамп у січні 2017 року підписав указ про вихід Сполучених Штатів Америки з ТТП. Це було однією з його передвиборних обіцянок. Після виходу США з Угоди про транстихоокеанське партнерство інші 11 країн-учасниць продовжили переговори.

Українські Національні Новини

Політика