За вікном вже засніжило, а святковий настрій починається з ароматів на кухні! УНН зібрало для вас рецепти, які перетворять приготування на справжню магію.
Пана-кота
Для приготування цього ніжного десерту за рецептом відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка вам знадобиться лише 25 хвилин і такі інгредієнти:
• 250 мл молока
• 250 мл вершків 33%
• ½ стручка ванілі (або ванільного цукру)
• 15 г желатину (або 4 листи)
• 2 ст. л. води
• 100 г цукру
Для чорничного соусу:
• 150 г чорниці
• 75 г цукру
Саме цей рецепт буде з чорничним соусом, але це вже на любителя.
Крок 1:
Якщо у рецепті використовується порошковий желатин, відміряйте 15 г, висипте в миску та додайте 120 мл води. Обов’язково ознайомтеся з інструкцією на упаковці, оскільки пропорції можуть варіюватися залежно від виробника. Для листового желатину достатньо взяти 4 листи та залити їх водою, щоб вони повністю занурилися.
Крок 2:
У сотейник налийте 250 мл молока та 250 мл вершків жирністю 33%, додайте 100 г цукру.
Крок 3:
Розріжте вздовж ½ стручка ванілі та вискобліть з нього вміст. Якщо стручка немає, можна замінити його 10 г ванільного цукру, хоча натуральна ваніль додасть десерту більш насиченого аромату.
Крок 4:
Нагрійте суміш вершків, молока та цукру до температури 80°C. Зніміть сотейник з вогню, додайте набряклий желатин і добре перемішайте, поки він повністю не розчиниться.
Крок 5:
Розлийте суміш по невеликих формочках. Дочекайтеся, поки вона трохи охолоне і поставте в холодильник на 3-4 години.
Приготування чорничного соусу
Крок 1:
Покладіть у сотейник 150 г чорниці та 75 г цукру. Доведіть до кипіння, потім варіть на середньому вогні протягом 5 хвилин, періодично помішуючи.
Готову панакоту дістаньте з формочок і подавайте, поливши ягідним соусом.
Різдвяний пеньок
Як то кажуть — це база, але попереджаємо, що він далеко не дієтичний.
З інгредієнтів вам знадобиться:
• 2 шт яєць
• 160 г цукру
• 190 г борошна
• 1 ч. л. розпушувача
• 8 ст. л. води кімнатної температури
Для крему:
• 250 г згущеного молока
• 200 г вершкового масла
• 300 г крем сир
Для намазки:
• 1 ст. л. цукру
• 1,5 ст. л. темного какао
• 70 мл вершків 20%
• 1 ст. л. вершкового масла
Перейдемо до приготування:
Крок 1:
Яйця ретельно збийте з цукром до однорідної маси. Додайте просіяне борошно з розпушувачем і, на завершення, влийте воду. Перемішайте тісто та вилийте його на деко.
Крок 2:
Випікайте 10–15 хвилин, стежачи, щоб не пересушити. Після охолодження зріжте підсушені краї та розріжте корж на 4 рівні довгі смужки.
Крок 3:
Розтопіть цукор з какао на вогні, постійно помішуючи. Додайте вершки, перемішайте, а потім покладіть вершкове масло. Ретельно перемішайте до повного розчинення і використовуйте для змащування коржів.
Крок 4:
З коржів формуємо пеньок. Крем добре збиваємо та ділимо на чотири частини, одну з яких відкладаємо для прикрашання. Наносимо крем рівномірно на кожен корж, після чого скручуємо їх у формі пенька. Залишком крему змащуємо боки та оформлюємо тріщинки для створення текстури.
Смачного!
Шоколадне печиво з апельсином
Найулюбленіше печиво можна приготувати лише за 45 хвилин.
Для смаколика вам потрібно:
• 250 г борошна;
• 2 яйця (потрібні 2 жовтки);
• 100 г цукру;
• 200 г вершкового масла;
• 0,5 пакетика розпушувача;
• 200 г шоколадного драже;
• сіль;
• вершкове масло для листа.
• цедра апельсина
А тепер готуємо:
Крок 1:
У мисці збийте розм’якшене вершкове масло з цукром до однорідної консистенції.
Крок 2:
Додайте по одному яєчні жовтки та 4 ст. л. води, постійно перемішуючи.
Крок 3:
Поступово введіть просіяне борошно з пекарським порошком, додайте дрібку солі та замісіть тісто, поки воно не стане однорідним (приблизно 5 хвилин).
Крок 4:
Додайте шоколадне драже та апельсинову цедру, ретельно перемішайте ложкою та залиште тісто відпочити на 20 хвилин.
Крок 5:
Розігрійте духовку до 180°C. Деко застеліть пергаментом і змастіть його маслом. Викладіть тісто ложкою, формуючи печиво круглої форми, залишаючи відстань між ними. Випікайте протягом 15 хвилин.
Крок 6:
Готове печиво дістаньте разом із пергаментом. Деко застеліть новим пергаментом і викладайте наступну партію. Повторюйте, поки все тісто не буде використане.
Найкраще буде смакувати з теплим молоком!