stoltenberg-anonsuvav-uchast-zelenskogo-na-samiti-u-vilnyusi-obitsyaye-paket-z-trokh-skladovikh-dlya-nablizhennya-ukrayini-do-nato

Столтенберг анонсував участь Зеленського на саміті у Вільнюсі, обіцяє пакет з трьох складових для наближення України до НАТО

 • 480253 переглядiв

КИЇВ. 7 липня. УНН. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг напередодні саміту Альянсу у Вільнюсі на пресконференції повідомив, що президент України Володимир Зеленський візьме участь в інавгураційному засіданні нової Ради НАТО-Україна. Він також заявив, що країни-члени НАТО надішлють "чітке повідомлення" і завдяки трьох складових наблизять Київ до повноправного членства, передає УНН. 

Цитата

"Я з нетерпінням чекаю можливості привітати президента Зеленського на саміті. Президент Зеленський приєднається до нас на інавгураційному засіданні нової Ради НАТО-Україна. Це буде платформа для консультацій у кризових ситуаціях і прийняття рішень, де ми всі сидітимемо на рівних і розв'язуватимемо спільні проблеми безпеки", - заявив Столтенберг.

Деталі

Генсек відзначив, що загарбницька війна росії проти Українитриває вже понад 500 днів, і за цей час кремль "ніс смерть і руйнування в серці Європи, прагнучи знищити Україну і розділити НАТО". Він підкреслив, що саміт надішле "чітке повідомлення".

"На саміті ми зробимо Україну ще сильнішою та викладемо бачення її майбутнього. Я очікую, що лідери Альянсу погодять пакет із трьома елементами для наближення України до НАТО. По-перше, ми домовимося про багаторічну програму допомоги для забезпечення повної оперативної сумісності між українськими Збройними силами та НАТО. По-друге, ми посилимо наші політичні зв’язки шляхом створення Ради НАТО-Україна. І по-третє, я очікую, що лідери союзників ще раз підтвердять, що Україна стане членом НАТО, і об’єднаються щодо того, як наблизити Україну до її мети", - наголосив Столтенберг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Просто потрібне запрошення" - Зеленський про очікування від саміту НАТО

За словами Генсека, члени Альянсу вже пообіцяли виділити 500 мільйонів євро на критичні потреби, включаючи пальне, медичне приладдя, обладнання для розмінування та взводні мости. Він додав, що НАТО також допомагає розбудовувати сектор безпеки та оборони України, зокрема військові госпіталі. 

Відповідаючи на запитання журналіста, чим декларація країн-членів на саміті у Вільнюсі відрізнятиметься від тієї, яку вони ухвалили у 2008 році в Бухаресті, Столтенберг зазначив, що відмінність у тому, що Україна стала "набагато ближчою до НАТО".

"Є багато відмінностей. Звичайно, одна важлива відмінність полягає в тому, що Україна стала набагато ближчою до НАТО, тому що союзники по НАТО тісно співпрацюють з Україною протягом багатьох років, особливо з 2014 року. Тож це забезпечило набагато вищий рівень співпраці та оперативної сумісності між Україною та НАТО. Практична підтримка прогресу багаторічного пакета не в останню чергу має також політичний вимір"", - заявив Генсек.

Нагадаємо

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 4 липня провів телефонну розмову з президентом Володимиром Зеленським. За підсумками він заявив, що на саміті Альянсу у Вільнюсі очікується рішення про "наближення" України до НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політичні консультації щодо запрошення України до НАТО тривають - Стефанішина

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Україна повернула 382 депортованих рф дітей

     • 350786 переглядiв

    В Індонезії McDonald's запустив "весільну пропозицію"

     • 642087 переглядiв