stefanchuk-vystupyv-na-helsinskykh-slukhanniakh-za-vykorystannia-rosiiskykh-aktyviv-dlia-vidshkoduvannia-zbytkiv-vid-viiny

Стефанчук на слуханнях Гельсінської комісії у США нагадав про правомірність використання російських активів для відшкодування збитків Україні

 • 33538 переглядiв

Спікер українського парламенту Руслан Стефанчук на слуханнях у Гельсінській комісії США виступив за використання російських активів для компенсації понад 400 мільярдів доларів збитків, завданих Україні війною. Він заявив, що такий підхід є легітимним з точки зору міжнародного права.

Спікер парламенту України Руслан Стефанчук під час свого виступу на слуханнях Гельсінської комісії США, наголосив, що збитки завдані Україні внаслідок російської агресії перевищили $400 млрд, і щодня продовжують зростати,  та зазначив, що оптимальним рішенням відшкодування, буде використання російських суверенних і приватних активів.

Про це повідомляє УНН із посиланням на Facebook-сторінку Руслана Стефанчука.

Деталі

Спікер українського парламенту розповів про свій виступ на слуханнях Гельсінської комісії США "Змусити росію заплатити: конфіскація суверенних активів за перемогу України". У своєму зверненні він навів дані оцінок Світового банку, згідно з якими, станом на весну 2023 року, збитки, завдані Україні, перевищили 400 мільярдів доларів США. Але, як вказав Стефанчук, наразі дати актуальну оцінку втрат України у війні складно, оскільки цифри щодня зростають. Тим не менш, росія має заплатити за всі збитки та втрати.  

Ми не можемо чекати на закінчення війни. Оптимальним правовим інструментом відшкодування Україні і українцям шкоди, завданої російською агресією, є використання російських суверенних і приватних активів. Із точки зору міжнародного права такий підхід є цілком правомірним

- сказав Стефанчук.

Він також зазначив, що російські суверенні активи мають бути конфісковані та передані жертвам агресії через прозорий міжнародний механізм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська делегація у США зустрілась з держсекретарем Блінкеном та міністром оборони Остіним: говорили про виробництво зброї та посилення ППО

Окремо, Голова Верховної Ради України зазначив, що вдячний за лідерство у підтримці України, привернення уваги членів Конгресу до всіх аспектів війни росії проти України та необхідності притягнути агресора до відповідальності.

Довідка

Комісія з питань безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінська комісія США) є незалежним урядовим агентством США, заснованим Конгресом в 1975 році. Основною метою її створення передбачається контроль за дотриманням Гельсінського заключного акту, що послужив основою для діяльності ОБСЄ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сенат США заблокував законопроект про допомогу Україні

Ігор Тележніков

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Уряд спростив встановлення міні-ТЕЦ

     • 37885 переглядiв