ukenru
shmigal-nazvav-idealniy-termin-prodovzhennya-kontraktu-na-tranzit-rosiyskogo-gazu

Шмигаль назвав "ідеальний термін" продовження контракту на транзит російського газу

 • 34661 переглядiв

КИЇВ. 20 листопада. УНН. Україна хоче ще на 15 років продовжити контракт на транзит російського газу, який закінчується 2024 року. Для нас це є ідеальним терміном. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв'ю Радіо Свобода, передає УНН.

Цитата

“Контракт чинний до 2024 року. Фактично він є. Ми бажаємо його продовжити і ведемо з цього приводу перемовини з нашими європейськими партнерами. Тому що від них також залежить продовження цього контракту. Для нас ідеальним терміном є продовження цих умов на 15 років”, — повідомив Шмигаль.

Деталі

Він нагадав, що зі сторони України була зроблена пропозиція збільшити транзит понад умови контракту.

“Ми готові ще до 55 мільйонів метрів кубічних збільшити транзит. І цей надлишок ми готові транзитувати за ціною удвічі нижчою, ніж в в чинному контракті. Це ще раз підтверджує спроможність української ГТС транспортувати і транзитувати удвічі більші обсяги, ніж сьогодні законтрактовані, система до цього підготовлена”, — наголосив Шмигаль.

Стосовно холодної зими і спроможності Європи, то, за словами Шмигаля, ми також вийшли з пропозицією.

“Наші газосховища мають об’єм 33 мільярди метрів кубічних, ми використовуємо, як правило, в районі 20-24, максимальний обсяг був 26 мільярдів метрів кубічних. Тобто ми наші газосховища можемо використовувати, як такий європейський сейф для збереження додаткових обсягів газу для Європи на випадок зими. Для цього ми пропонували об’єднати наші зусилля з частиною або з усіма європейськими країнами і утворити такий „газовий фонд“, який буде стабілізовувати якраз оці можливі кризи, перепади в зимові періоди”, — резюмував він.

Нагадаємо

"Газпром" відмовився бронювати додаткову транзитну потужність через Україну на перший квартал 2022 року.

Раніше генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон заявив, що транзит російського газу Україною з 1 листопада впав ще на третину, у порівнянні з даними за попередній місяць — з 86 до 57 млн куб. м на добу.

Українські Національні Новини

Політика