shampanske-i-pyedestal-yak-zarodilasya-traditsiya-oblivatisya-napoyem-pislya-peremogi

Шампанське і п'єдестал: як зародилася традиція обливатися напоєм після перемоги

 • 53015 переглядiв

Звичай вручати шампанське переможцю гонки зародився разом з Формулою 1 - другого липня 1950, на шостому етапі чемпіонату, який проходив у французькому Реймсі. До кінця довгої і красивої гонки Хуан-Мануель Фанхіо випередив італійця Луїджі Фаджіолі і британця Пітера Уайтхеда і вперше в історії відзначив свій успіх пляшкою шампанського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Коктебель" розвіяв міфи про шампанське

Сама ідея підносити переможцю гонки саме цей напій з'явилася з ініціативи двох кузенів, потомствених виробників шампанського і шанувальників автоспорту - Поля Шандона Моета і Фредеріка Шандона де Брайя. Її одностайно схвалили і визнали геніальним маркетинговим ходом, так що скоро вона поширилася і на інші технічні види спорту. Моет і Шандон користувалися привілеєм поставляти шампанське на гонки аж до 2000 року, а з початку нового століття офіційним постачальником шампанського стала компанія Mumm.

З 1950 по кінець 1960 років призери задовольнялися келихом шампанського, але в 1967 році талановитий американець Ден Герні назавжди обірвав цю традицію. Вигравши "24 години Ле-Мана", він захотів залучити до себе більше уваги і на фініші струснув пляшку, яку традиційно дарували переможцям. Пробка, що вилетіла, спровокувала "душ" з пінного напою і ефектне видовище. Саме так зародилася традиція обливатися шампанським на подіумі.

Як писав УНН, відповідно до порад від виробників українського вина "Коктебель", пити ігристе вино варто з не дуже солодкими фруктами.

Українські Національні Новини

УНН Lite

    Популярні

    Новини по темі

    Обсяги торгівлі між Україною та ЄС зросли майже на 16%

     • 15540 переглядiв

    Рада призначила 14 нових членів ЦВК

     • 10902 переглядiв