ukenru
sche-do-pidvischennya-tarifiv-ukrayintsi-zaborguvali-za-komunalku-73-milyardi

Ще до підвищення тарифів українці заборгували за комуналку 73 мільярди

 • 22658 переглядiв

КИЇВ. 29 січня. УНН. Борги населення України за житлово-комунальні послуги на кінець 2020 року зросли до 73,6 млрд грн - на 10,51 млрд грн, або 16,66%, за рік. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані Держстатистики.

Деталі

За даними Держстату, станом на 1 січня 2020 року українці боргували за шість основних послуг ЖКП 63,09 млрд грн. Уже станом на кінець грудня минулого року ця сума зросла до 73,6 млрд грн.

Зокрема, на кінець грудня 2020 року населення боргувало:

  • за постачання та розподіл газу - 31,5 млрд грн,
  • за постачання теплової енергії та гарячої води – 24,1 млрд грн,
  • за постачання та розподіл електричної енергії – 6,1 млрд грн,
  • за централізоване водопостачання та водовідведення – 5,7 млрд грн,
  • за управління багатоквартирним будинком – 5,1 млрд грн,
  • за надання послуг з вивезення побутових відходів – 1,1 млрд грн.

Лише за місяць - грудень 2020 року - борги українців за комуналку зросли на 7,49 млрд грн, або на 11,33%, у порівнянні з цифрами на кінець листопада, коли заборгованість сягала 66,11 млрд грн.

Водночас у грудні українці сплатили за комуналку 20,3 млрд грн, або лише 72,6% нарахованих за цей період сум.

Також у грудні з населенням було укладено 4,2 тис. договорів щодо погашення реструктуризованої заборгованості за комуналку на 31,1 млн грн. Сума внесених платежів, з урахуванням довгострокових договорів, становила 24,3 млн грн.

Доповнення

З 1 січня 2021 року в Україні значно зросли тарифи на комуналку, при чому - як за світло, так і за газ. Це обурило громадян, які масово почали влаштовувати акції протесту.

Так, з початку року було скасовано пільговий тариф в 90 коп/КВт-год для населення на перші 100 кВт-год електроенергії і встановлено єдиний тариф на рівні 1,68 грн/кВт-год. Постанова Кабміну, якою підвищується ціна, ухвалена нібито з метою уникнення стрімкого зростання тарифу для населення із січня 2021 року, так пояснили у Міненерго. Наразі питання "вирішили" компенсаціями - українцям роздадуть 1,4 млрд грн з держбюджету, але не всім, а лише окремим категоріям населення. Яким - читайте тут.

Слід додати, що 2020 року у своєму звіті Європейська комісія вказала, що ціни на електроенергію в Україні майже на 38% вищі від середньої вартості у країнах Європи. За цим показником Україна опинилася поряд з такими країнами як Греція, Мальта, Болгарія, Угорщина та Польща, де ціни на електроенергію найвищі в Європі.

"Газове питання" по суті почали вирішувати 18 січня. Тоді Кабмін затвердив граничну ціну на газ у 6,99 грн за кубічний метр, що має знизити ціну на газ для населення до такого рівня. Згідно з урядовою постановою, ціна діятиме з 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року. Також обмежили й ціну на розподіл (доставку) газу - на рівні 1,79 грн за куб для 14 газзбутів. 

Правда, ціна на газ від ГК “Нафтогаз України” на січень становить 7,22 грн/куб. Тобто, анонсоване “30-відсоткове” зниження від уряду Шмигаля лише на майже 3,2% або 23 копійки відрізняється від “нафтогазівської” пропозиції. До того ж, знижені платіжки за газ прийдуть тільки у березні.

Наразі майже всі українські газопостачальники опублікували ціни на блакитне паливо для населення в лютому. Одразу сім компаній виставили ціну нижче граничної, а от інші 45 підприємств будуть продавати газ у наступному місяці за рекомендовані Кабміном 6,99 грн за кубометр.

Одначе, в експертних колах стверджують: рішення Кабміну щодо встановлення ціни на газ на рівні 6,99 гривні за кубометр є фактично антиринковим. Сама ж підсумкова ціна блакитного палива для населення буде вищою - від 7,5 до 9,7 гривні за кубометр.

Водночас у НКРЕКП на ціну газу після опалювального сезону - прогнозів не дають.

Що стосується опалення та гарячого водопостачання - в уряді пообіцяли не піднімати ці тарифи до кінця опалювального сезону.

Варто додати, що ще в грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів для людей на майже 50%.

Українські Національні Новини

Економіка