rozmova-z-inoplanetianamy-vcheni-proponuiut-vidpravyty-shi-u-kosmos-shchob-hovoryty-vid-zemlian-i-otrymuvaty-vidpovidi

Розмова з інопланетянами: вчені пропонують відправити ШІ у космос, щоб говорити від землян і "отримувати відповіді"

 • 43812 переглядiв

Астрономи запропонували проєкт зі штучним інтелектом для обміну повідомленнями з позаземним розумом. Ідея полягає у відправленні великої мовної моделі ШІ у космос, щоб вона могла говорити від імені землян.

На думку вчених, велика мовна модель штучного інтелекту має дозволити інопланетянам розмовляти з представниками планети Земля.

Пише УНН із посиланням на Futurism.com та французький тижневик Le Point.

Деталі

У редакційній статті для Scientific American астроном Інституту SETI Франч Марчіс та дослідник НАСА Ігнасіо Г. Лопес-Франсуа, - вони займаються пошуком позаземного розуму (SETI), - запропонували проєкт зі штучним інтелектом, так званий "обмін повідомленнями з позаземним розумом", або скорочено МЕТІ (від англ. message extraterrestrial intelligence).

METI можна посилити, лише запровадивши щось настільки ж інтерактивне, як велика мовна модель ШІ (LLM), а далі слід відправити таку модель у космос, щоб вона могла говорити за нас.

Інопланетяни могли б вивчити одну з наших мов, задати LLM питання про нас і отримати відповіді, які є репрезентативними для людства

– пишуть дослідники.

Зокрема, Лопес-Франсуа та Марчіс вважають, що деякі з цих інопланетних світів "могли б мати технологічні цивілізації, яким цікаво зустрітися з нами і дізнатися про нас".

Відправити у космос можна кількома методами: радіо, лазер або навіть повідомлення на мідних дисках, які могли б зробити передачу максимально швидкою. Водночас Марчіс і Лопес-Франсуа визнали, що спочатку потрібно буде подолати деякі величезні технологічні перешкоди.

Відправляючи в космос добре підготовлені великі мовні моделі ми відкриємо двері для безпрецедентних обмінів з позаземними розумами, гарантуючи, що наша спадщина збережеться навіть тоді, коли ми не зможемо її зберегти

 - підсумовує пара.

Перше розумне повідомлення, отримане з космосу

У минулому році планетолог Франк Марчіс підтримав ідею, яка полягала в тому, щоб провести якомога реалістичнішу планетарну симуляцію першого прийому позаземного повідомлення.

24 травня 2023 року зонд Trace Gas Orbiter програми Європейського космічного агентства передав на Землю перше інтелектуальне повідомлення з космосу.

Його зміст знала тільки одна людина: міждисциплінарна художниця італійської національності Даніела Де Пауліс, ініціаторка науково-мистецького проєкту "Знак у космосі", що працює в Інституті Мережі (Пошуки позаземного розуму). Отримане повідомлення було презентовано під час онлайн-заходу та поширено в усіх соціальних мережах, щоб кожен міг прийняти цей дивовижний виклик.

Метеорний потік Дельта Аквариди осяє нічне небо у найближчу добу: як спостерігати видовищний зорепад29.07.24, 12:08

Відповідь прийшла в середу, 12 червня 2024 року. Понад рік і довгі місяці обміну інформацією на комунікаційній платформі Discord знадобилися двом членам спільноти з кількох тисяч ентузіастів, які зібралися навколо цього проекту, щоб розшифрувати це повідомлення. Групі учасників вистачило тижня, щоб розкопати двійковий файл розміром 8212 байт, що міститься в первісному повідомленні.

Дослідники розшифрували  повідомлення, використовуючи оборотний блоковий автомат, розроблений канадським математиком Норманом Марголусом, пов'язаним зі знаменитим Массачусетським технологічним інститутом, а також програмне забезпечення, яке використовується для створення відеоігор, пише lepoint.fr.

SpaceX і NASA планують запуск місії Crew-9 на МКС 18 серпня27.07.24, 05:01

Популярні

Новини по темі