Різдвяний стіл є важливою частиною святкування Різдва в Україні. Страви традиційної різдвяної вечері бережуть в собі традиції, які передаються з покоління в покоління.
Символічність різдвяного столу виявляється в кількості страв, яких має бути рівно 12. Це число не випадкове: воно символізує 12 апостолів, і кожна страва має своє значення.
УНН зробив підбірку рецептів страв на ваш різдвяний стіл-2024 від Євгена Клопотенка.
Однією з основних страв, яка обовʼязково має бути на різдвяному столі — це кутя. Кутя — це традиційна українська обрядова страва, яка символізує достаток, єдність родини та шанування предків. Її готують переважно на Святвечір.
ТРАДИЦІЙНА КУТЯ З ПШЕНИЦІ. РЕЦЕПТ КУТІ З РОДЗИНКАМИ ТА МАКОМ
ІНГРЕДІЄНТИ
350 г пшениці
50 г волоських горіхів
50 г родзинок
50 г запаленого маку
1 ч. л. лимонної цедри
2 ст. л. лимонного соку
мед до смаку
Крок 1
Промийте 350 г пшениці, аби позбавитися смітинок та зайвого лушпиння. Зараз у магазинах продається вже готова пшениця спеціально для приготування куті, але ми використовуємо звичайну.
Крок 2
Помиту пшеницю залийте водою та варіть 30 хвилин після закипання. На 350 г пшениці вам знадобиться 1,4 л води, тобто співвідношення має бути 1:4. Якщо любите більш розварену кутю, варіть трохи довше.
Крок 3
Викладіть у миску 50 г маку та залийте окропом на 15 хвилин, потім злийте воду. Запарений мак розітріть у макітрі чи ступці. Чудово для перетирання маку підійде електрична кавомолка або блендер зі спеціальною насадкою. У такому разі мак можна навіть не замочувати, а молоти до того часу, поки не почне утворюватися макове молочко.
Крок 4
Подрібніть 50 г волоських горіхів. Я раджу зробити це за допомогою щільного пластикового пакета та скалки. Треба просто скласти горіхи до пакета та відбити скалкою. Так простіше контролювати ступень подрібнення, бо в блендері ви можете швидко перебити горіхи до стану борошна, а це нам не потрібно.
Крок 5
У велику миску викладіть зварену пшеницю і додайте подрібнені горіхи та мак, всипте 50 г родзинок та додайте мед до смаку.
Крок 6
Натріть у миску лимонної цедри та вичавіть лимонний сік до смаку. Це додасть куті трохи кислинки та неймовірного цитрусового аромату.
Крок 7
Добре все перемішайте і додайте теплої води до бажаної консистенції готової страви.
Ще однією не менш важливою складовою традийного різдвяного столу є вареники з різними начинками. Зазвичай їх начиняють капустою, картоплею, грибами, квасолею. Роблять і солодкі варіанти, наприклад, з вишнями, сиром або маком.
ВАРЕНИКИ З КАРТОПЛЕЮ ТА ГРИБАМИ ВІД ЄВГЕНА КЛОПОТЕНКА
ІНГРЕДІЄНТИ
Для тіста:
360 г борошна
180 мл води
½ ч.л. солі
2 ст.л. олії
Для начинки:
130 г картоплі
200 г печериць
1 цибулина
2 ст.л. олії
¼ ч.л. чорного меленого перцю
⅓ ч.л. солі
2 ст.л. олія
сметана чи засмажка для подачі
Крок 1
У 360 г борошна додайте 180 мл води, ½ ч.л. солі та 2 ст.л. олії. Замішайте однорідне тісто та лишіть відпочивати.
Крок 2
Очистьте 130 г картоплі, покладіть у каструлю та залийте водою. Варіть 25 хвилин, перевіряючи готовність ножем: він повинен легко входити в картоплю. Злийте воду з картоплі та потовчіть.
Крок 3
Наріжте 200 г грибів пластинками, цибулю - трішки меншими пластинками. Розігрійте на пательні 2 ст.л. олії, обсмажте гриби впродовж 5 хвилин. Додайте на пательню цибулю та смажте ще 3-4 хвилини. Змішайте грибну засмажку з картоплею, додайте 1/3 ч.л. солі та 1/4 ч.л. перцю.
Крок 4
Розкачайте тісто товщиною приблизно 0,5 см, виріжте склянкою кружальця та формуйте вареники. Залишки тіста зберіть у кулю, знову розкачайте та доробіть вареники.
Крок 5
Закип’ятіть воду в каструлі, вкиньте вареники та варіть 5 хвилин від моменту закипання. Викладіть вареники в тарілку, змастіть 2 ст.л. олії та подавайте зі сметаною чи грибною засмажкою.
Серед напоїв на різдвяному столі обовʼязково має бути традиційний узвар. Це напій, який зазвичай готують з сушених фруктів та меду.
УЗВАР ІЗ СУХОФРУКТІВ: РЕЦЕПТ ТРАДИЦІЙНОГО УКРАЇНСЬКОГО НАПОЮ
ІНГРЕДІЄНТИ
350 г сухофруктів
3 л води
7-8 ст. л. меду
3 бутони гвоздики
1 ст.л. маку
Крок 1
Сушені фрукти та ягоди або їх готовий набір викладіть у друшляк та ретельно промийте під проточною водою.
Крок 2
Після цього викладіть у велику каструлю та залийте 3 л води. Варіть на маленькому вогні протягом 30 хвилин під кришкою, аби смак вийшов більш насиченим.
Крок 3
Вимкніть вогонь і додайте 3 бутони гвоздики і 1 ст. л. маку, добре перемішайте та залиште узвар вистигати.
Крок 4
Коли узвар трохи охолоне та стане теплим, додайте мед. Перемішайте, доки він не розчиниться. Ми додаємо 7-8 ст. л. меду, та ви можете дати трохи менше чи більше, куштуйте.
Крок 5
Добре охолодіть напій та подавайте до столу.
Зазвичай на Святвечір подаються пісні страви. Втім на Різдвяну вечерю стіл можна наповнювати і чимось мʼясним. Тож ми пропонуємо приготувати незвичайний салат "Різдвяний вінок".
СВЯТКОВИЙ САЛАТ "РІЗДВЯНИЙ ВІНОК" ВІД ЄВГЕНА КЛОПОТЕНКА
ІНГРЕДІЄНТИ
Для салату
1 пакування руколи (75 г)
2 великі мандарини
100 г сиру горгонзола
50 г горіхів
100 г прошуто або хамону
Для заправки
сік 1 мандарину
50 мл соєвого соусу
2 ст. л оливкової олії
Крок 1
У соусник вичавіть сік 1 мандарина, 50 мл соєвого соусу, 2 ст. л. оливкової олії та перемішайте. Поставте соусник по центру широкої тарілки.
Крок 2
Почистьте 2 мандарини, та наріжте їх кружальцями. 100 г сиру горгонзоли поламайте шматочками. Подрібніть ножем 50 г горіхів.
Крок 3
Навколо соусника викладіть руколу, дольки мандаринів, шматочки сиру, хамон та горіхи і подавайте.