ukenru
rf-ne-vizme-uchasti-v-konferentsii-shchodo-ukrainy-u-shveitsarii-navit-yakshcho-yii-zaprosiat-zakharova

рф не візьме участі в конференції щодо України у Швейцарії, навіть якщо її запросять - захарова

 • 35090 переглядiв

росія відмовляється від участі в запропонованій мирній конференції щодо України у Швейцарії, посилаючись на проукраїнську позицію Швейцарії та підтримку антиросійських санкцій.

росія не візьме участі в мирній конференції щодо України у Швейцарії, навіть якщо надійде офіційне запрошення. Про це йдеться в коментарі  представника мзс рф марії захарової, передає УНН з посиланням на ТАСС.

"росія не має наміру брати участь у такій конференції, навіть якщо її запросять офіційно", - сказала вона, відповідаючи на запитання про можливість участі рф у заході, який нібито готується у Швейцарії.

Вона стверджує, що конференція у Швейцарії щодо України - це продовження зустрічей у копенгагенському форматі, які нібито від початку себе дискредитували.

"Швейцарія навряд чи може слугувати майданчиком для різних миротворчих зусиль, оскільки це передбачає нейтральний статус, який Берн втратив. Він займає відкрито проукраїнську позицію, голосує за антиросійські резолюції, розглядає вилучення наших заморожених активів, приєднується до незаконних антиросійських санкцій, приймає зустрічі за формулою Зеленського", - сказала Захарова.

Доповнення

Президент Швейцарії Віола Амхерд вважає, що мирна конференція щодо України може відбутися 2024 року, а також зазначає, що без участі рф "саміт навряд чи стане справжньою мирною зустріччю".

Президент України Володимир Зеленський сподівається, що перший Глобальний саміт миру, проведення якого заплановано у Швейцарії, відбудеться вже навесні.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак заявляв, що на Глобальний саміт миру, який має відбутися у Швейцарії на рівні лідерів, запросять понад 160 країн. Участь рф у першому саміті не передбачається, але, можливо, її запросять до другого саміту.

Анна Мурашко

Війна