rada-yes-ukhvalyla-dodatkovi-vyniatky-shchodo-rehuliuvannia-vidkhodiv-upakovky

Рада ЄС ухвалила додаткові винятки щодо регулювання відходів упаковки

 • 50951 переглядiв

Рада ЄС досягла консенсусу щодо реформи відходів упаковки, додавши винятки для вина та картону, щоб отримати ширшу підтримку, в той час як екологічні активісти висловлюють розчарування через послаблення цілей щодо повторного використання. Данія та Бельгія висловили занепокоєння щодо переглянутих пропозицій.

Держави-члени ЄС досягли спільної переговорної позиції щодо запропонованої реформи використання упаковок. Було представлено новий Регламент ЄС щодо упаковки та відходів упаковки (PPWR), який спрямований на боротьбу зі зростанням кількості відходів у ЄС шляхом запровадження повторного використання та переробки. Про це пише ENDS Europe та Euractiv, повідомляє УНН.

Деталі

Запропоновані цілі щодо повторного використання створили дискусію з боку низки країн-членів ЄС, таких як Італія та Фінляндія, оскільки порушилося питання ризику для системи переробки, що вже існують на національному рівні.

Застереження були враховані Іспанією, яка наразі головує в Раді ЄС на ротаційній основі - було запроваджено нові винятки щодо цілей повторного використання, щоб заручитися підтримкою більшості країн.

Ми пропонуємо вилучити ціль щодо повторного використання вина і відновити виняток для картону

- оголосила Тереза Рібера, міністр з питань екологічного переходу Іспанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські аграрії отримали історичний максимум врожаю

Будуть звільнені від цілей повторного використання та поповнення острови з населенням менше 2 000 жителів – це питання, яке Греція підняла на зустрічі напередодні.

На прохання Німеччини було запроваджено нову можливість для компаній формувати пули для досягнення цільових показників повторного використання напоїв як групи.

Крім того, Комісію попросили переглянути цілі на 2030 рік щодо повторного використання та поповнення і на цій основі "оцінити цілі на 2040 рік та винятки, викладені в положенні".

Розчарування для еко-активістів

Додаткові винятки для вина та картону викликало невдоволення активістів екологічних кампаній, які вже були розчаровані голосуванням Європейського парламенту за законодавство в жовтні, яке звільнило ресторани, що дають їжу на винос, від повторного використання.

Ми цінуємо досягнення Радою більш сприятливої домовленості щодо положень про повторне використання порівняно з Парламентом, зберігаючи більшість цільових показників щодо упаковки для виносу, напоїв і транспортної упаковки в їхньому загальному підході

– сказала Рафаель Катте з некомерційної групи Zero Waste Europe.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мексиці запустили залізничний проект "Поїзд Майя", що викликає суперечки через екологічні причини

Такі країни, як Данія, які сподівалися на більш амбітний результат щодо повторного використання, також були розчаровані, але заявили, що підтримають компромісну пропозицію Ради, щоб просунути переговори вперед.

Європа "просто не може зменшити кількість відходів, зосередившись лише на переробці"

- сказав Магнус Хоуніке, міністр навколишнього середовища Данії.

Нідерланди, як вказується, "особливо стурбовані" пропозиціями поставити переробку на один рівень з повторним використанням, оскільки "це суперечить ієрархії відходів".

Бельгія, тим часом, оскаржила виняток для винних пляшок, заявивши, що це несправедливо по відношенню до виробників крафтового пива.

Крафтове пиво має бути захищене так само, як ми захищаємо вино

- сказав бельгійський представник.

Він також додав, що малі та мікропідприємства повинні бути звільнені від зобов'язань щодо повторного використання.

Нагадаємо

Якість повітря в Європі покращується, але все ще не відповідає стандартам ЄС або ВООЗ, що призводить до проблем зі здоров'ям європейців, насамперед через автомобільні вихлопи та інші забруднювачі.

Також УНН передавав, що пасажирський літак компанії Virgin Atlantic виконав переліт з Лондона у Нью-Йорк на 100% безпечному авіаційному паливі (SAF).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС значно відстає від кліматичної мети на 2030 рік

Популярні

Новини по темі

ЄС призупиняє мита на американську сталь до березня 2025 року

 • 26758 переглядiв

У Київській області працює ППО - ОВА

 • 110902 переглядiв