protistoyannya-mizh-avstraliyeyu-i-kremlem-na-budivelnomu-maydanchiku-v-budtsi-oselivsya-nevidomiy-diplomat

Протистояння між Австралією і кремлем: на будівельному майданчику в будці оселився невідомий "дипломат" рф

 • 909103 переглядiв

КИЇВ. 23 червня. УНН. Невідомий російський "дипломат", спричинив черговий раунд протистояння у сфері національної безпеки між Канберрою та кремлем. Чоловік оселився на заблокованому австралійською владою майданчику, де рф намагалась будувати своє посольство, пише УНН з посиланням на AFP.

Деталі

Австралія заборонила росії будувати нове посольство на ділянці землі - за два кроки від будівлі парламенту - після того, як спецслужби попередили, що вона може бути використана як база для шпигунства за законодавцями.

У п'ятницю росія розпочала юридичну спробу врятувати проект, вдавшись до незвичного дипломатичного гамбіту: відправивши чиновника оселитися в напівзруйнованому пересувному будиночку на цій ділянці. Чоловік середнього віку, в окулярах, одягнений у спортивні штани та куртку з капюшоном, являє собою виклик для австралійських чиновників, які остерігаються примусового виселення російського посланця, пише AFP.

Урядові джерела повідомили виданню, що цей чоловік має дипломатичний захист, хоча він не фігурує в публічному списку представників росії в Австралії. Після попередніх вилазок з будиночка, щоб викурити сигарету і отримати їжу, чоловік залишався всередині більшу частину дня, оскільки поруч припаркувалося кілька австралійських поліцейських машин.

Прем'єр-міністр Австралії Ентоні Албанезе описав дипломата як "якогось хлопця, що стоїть на холоді на траві в Канберрі". Цей "хлопець", наполягав Албанезе, "не є загрозою нашій національній безпеці".

Доповнення

Росія викупила в австралійського уряду право оренди на цю землю в 2008 році, а у 2011 році отримала дозвіл на будівництво там свого нового посольства. Але минулого тижня австралійський уряд оголосив, що розриває договір оренди. У відомстві сергія лаврова заявили протест.

Парламент Австралії прийняв закони, спеціально спрямовані на те, щоб зупинити будівництво російського посольства на цій ділянці, яка знаходиться на відстані близько 400 метрів від будівлі парламенту. Нові закони, ухвалені за двопартійної підтримки, не заважають кремлю мати дипломатичну присутність в Австралії - лише будувати так близько до парламенту.

Речник австралійського уряду заявив, що росія домагається судової заборони у вищому суді країни на тій підставі, що цей крок є неконституційним.

Раніше цього тижня мзс рф оприлюднило список з 48 австралійців, яким було заборонено в'їзд до країни за пропаганду "антиросійського порядку денного". До списку увійшли журналісти, урядовці та керівники місцевих оборонних компаній, пише AFP. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна подала запит до Австралії про стан приблизно 41 винищувача F-18

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    В Україну повернули тіла 51 полеглого захисника

     • 642785 переглядiв