ukenru
protiahom-10-rokiv-rf-ne-nadaie-zhodnoi-informatsii-pro-tsyvilnykh-ukraintsiv-yakykh-trymaie-v-poloni-lubinets

Протягом 10 років рф не надає жодної інформації про цивільних українців, яких тримає в полоні - Лубінець

 • 19359 переглядiв

З початку російського вторгнення в Україну в 2014 році росія незаконно утримує українських цивільних осіб без доказів протягом 10 років і не надає жодної інформації про них, порушуючи міжнародне гуманітарне право та Женевську конвенцію.

росія протягом 10 років не надає жодної інформації про цивільних українців, яких затримувала без жодних доказів і фактично тримає їх у полоні. Про це заявив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець під час заходу "Цивільні в незаконному утриманні росією: спільні кроки влади та громадянського суспільства задля їхнього звільнення", передає кореспондент УНН.

Деталі

росія викрадає та ув’язнює цивільних українських громадян з початку 2014 року. Вже тоді росіяни почали затримувати без жодних доказів, тримати цивільних громадян фактично в полоні. Цим росіяни порушують міжнародне гуманітарне право. Є пряма норма третьої статті Женевської конвенції, яка забороняє захоплювати цивільну особу в заручники. Норма є, ми всі про неї знаємо, але рф продовжує це робити. Проблема напевно в тому, що немає відповідальності за порушення цієї норми. 10 років Україна піднімає питання з тим, щоб додатково відкрити процес кримінального переслідування найвищого військово-політичного керівництва рф за незаконне ув’язнення цивільних громадян України. 10 років рф не надає жодної інформації про цивільних громадян

 - сказав Лубінець.

Лубінець додав, що Україна неодноразово використовувала канали комунікації, де порушувала питання щодо цивільних громадян України.

На жаль, результату в нас немає. Через те, що ми не можемо отримувати будь-яку інформацію від рф, у нас немає точної кількості тих, кого незаконно утримує країна-агресор. Ситуація критично загострилася після широкомасштабного вторгнення

- додав Омбудсман.

Нагадаємо

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну було повернуто понад 3 000 військовополонених, серед яких як військовослужбовці, так і цивільні особи.

Павло Башинський

Суспільство