ukenru
pfu-na-pensiyi-u-lyutomu-pishlo-vzhe-21-6-mlrd-grn-vse-yde-za-grafikom

ПФУ: на пенсії у лютому пішло вже 21,6 млрд грн, все йде за графіком

 • 16364 переглядiв

КИЇВ. 12 лютого. УНН. На виплату пенсій в Україні з початку лютого спрямували вже 21,6 млрд грн, лише 12 лютого спрямовано 3,2 млрд грн. Про це повідомили у пресслужбі Пенсійного фонду України, передає УНН.

Цитата:

"12 лютого 2021 року Пенсійним фондом України, згідно із затвердженим графіком, продовжено фінансування пенсій лютого. На пенсійні виплати сьогодні спрямовано 3,2 млрд грн", - вказали у ПФУ.

Деталі

З початку місяця, як вказано, забезпечено фінансування пенсій "на загальну суму 21,6 млрд грн".

Як запевнили у Пенсійному фонді, виплату пенсій буде проведено у визначену кожному пенсіонеру дату виплати в установленому порядку.

Контекст

Дефіцит Пенсійного фонду у 2020 році перевищив 13 млрд грн.

Позики на покриття касових розривів (тимчасового браку коштів на фінансування витрат) ПФУ надають з Єдиного казначейського рахунку. І, за даними Держказначейства, на 1 січня 2021 року борг Пенсійного фонду перед ним сягав 62,08 млрд грн, з яких майже 14,03 млрд грн - за позиками 2020 року, тоді як на початок минулого року загальний борг становив 49,2 млрд грн.

У бюджетному комітеті ВР зазначали, що фінансовий стан Пенсійного фонду у 2020 році значно погіршився та продовжує збільшуватися його залежність від ресурсів державного бюджету та позик за рахунок ЄКР.

Водночас, уряд запропонував у фінальній версії Бюджету-2021 зменшити видатки на трансферт Пенсійного фонду на 8,5 млрд грн. У бюджетному комітеті на це зауважували, що "пропозиція уряду вбачається недостатньо аргументованою,.. а в 2021 році ймовірно виникне необхідність збільшувати видатки державного бюджету для Пенсійного фонду".

При цьому пенсії в Україні в 2021 році в уряді планують підвищувати - в декілька етапів. Перший розпочали у січні.

Водночас, як дослідили аналітики, Пенсійний фонд вже у січні недорахувався надходжень від ЄСВ, тому був змушений знову брати позички в Держказначейства для фінансування незапланованого дефіциту, і більше, аніж може повернути. Так, у першому місяці року ПФ не повернув Держказначейству 3 млрд грн позики.

Фінансова самодостатність Пенсійного фонду в 2021 році, вказують аналітики, залежатиме від якості його бюджету, який уряд має ухвалити найближчим часом. Та від того, коли буде ухвалено рішення про чергову індексацію пенсій у 2021 році. Чим раніше відбудеться індексація, тим більшими, як зауважується, будуть ризики зростання “діри” в бюджеті Фонду.

Українські Національні Новини

Економіка