ukenru
operator-gts-ukrayini-ochikuye-rishennya-schodo-uchasti-v-sertifikatsiyi-pivnichnogo-potoku-2-nastupnogo-tizhnya

Оператор ГТС України очікує рішення щодо участі в сертифікації "Північного потоку-2" наступного тижня

 • 23936 переглядiв

КИЇВ. 12 листопада. УНН. Оператор ГТС України  наступного тижня очікує на рішення регулятора ФРН щодо участі компанії у процедурі сертифікації оператора газопроводу “Північний потік — 2” з РФ до Німеччини в обхід України. Про це повідомили у пресслужбі ОГТСУ у відповідь на запит УНН.

Цитата:

“Відповідь очікуємо на наступному тижні”, - повідомили в ОГТСУ.

Деталі

Очільник Оператора Сергій Макогон у неділю минулого тижня, 7 листопада, повідомив, що відповідне рішення очікується на тижні поточному.

Що було раніше

НАК “Нафтогаз України” подав заявку на приєднання до процесу 15 жовтня. 20 жовтня Оператор ГТС України також подав заявку до німецького енергетичного регулятора (Bundesnetzagentur) щодо участі у процедурі сертифікації компанії — оператора “Північного потоку-2” — Nord Stream-2 AG.

Перед цим PGNiG, польська державна енергетична компанія, та її німецьке дочірнє підприємство PGNiG Supply & Trading GmbH, подали заявки на участь у процесі сертифікації і вже були допущені до процедури Федеральним мережевим агентством Німеччини. 

8 вересня 2021 року компанія “Nord Stream-2 AG” (“Газпром” володіє 100% власності), проектна компанія та майбутній оператор газопроводу “Північний потік-2”, подала у повному обсязі заявку на сертифікацію як незалежного оператора системи передачі (ITO) газопроводу “Північний потік-2” до Федерального мережевого агентства Німеччини. Як ITO Nord Stream-2 AG залишиться у складі Групи Газпром, вертикально інтегрованої енергетичної компанії, що суперечить чинному європейському законодавству.

Процедура сертифікації має забезпечити відповідність європейському енергетичному законодавству, а також у випадку, якщо запропонований оператор контролюється суб’єктом, що не належить до країни-члена ЄС (у цьому випадку — російський “Газпром”), повинна гарантувати, що сертифікація не загрожує безпеці постачання.

Українські Національні Новини

Економіка