ombudsmen-zaklykav-mkchkh-nadavaty-pravdyvi-tsyfry-i-proiavyty-napolehlyvist-u-pytanni-vidviduvannia-ukrainskykh-viiskovopolonenykh

Омбудсмен закликав МКЧХ надавати правдиві цифри і "проявити наполегливість" у питанні відвідування українських військовополонених

 • 74622 переглядiв

Дмитро Лубінець розкритикував МКЧХ щодо подання інформації стосовно відвідування військовополонених в Україні та росії. Омбудсмен закликав організацію надавати правдиві цифри та наполягати на відвідуванні українських військовополонених.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець розкритикував МКЧХ щодо подання інформації стосовно відвідування військовополонених в Україні та росії. Омбудсмен закликав організацію надавати правдиві цифри та наполягати на відвідуванні українських військовополонених, пише УНН.

Деталі

"Дізнався з медіа про те, що голова делегації МКЧХ росії дав інтерв’ю російським пропагандистам. У ньому голова делегації озвучив, що працівники МКЧХ в Україні та росії відвідали 3100 військовополонених. При тому, він не вказав, скільки відвідувань було окремо в обох країнах. Причиною цьому є те, що практично всі відвідувані із цього числа – це російські військовополонені, яких утримує Україна, адже наша країна непохитно дотримується вимог Женевських конвенцій", - вказав Лубінець у Telegram.

Зокрема, з його слів, "під час останнього обміну військовополоненими, який відбувся 17 липня, росіяни розповіли працівникам нашого Офісу, що до них у місця утримання часто приїжджають делегації. Настільки часто, що вони вже й не пам’ятають, хто їх відвідував".

"Окрім цього, під час зустрічей із родинами українських військовополонених, представники МКЧХ, прикриваючись нейтральністю, озвучують, що "обом сторонам" варто надавати доступ представникам організації. І забувають додати, що саме російській стороні варто змінити практику недопуску працівників МКЧХ до місць утримання українських полонених захисників", - заявив Лубінець.

Він підкреслив, що "спілкуючись із нашими повернутими з ворожого полону Захисниками та Захисницями, я дізнаюся, що переважна їх більшість за весь час свого утримання не бачила та не спілкувалася із представниками МКЧХ".

"Тож закликаю Міжнародний комітет Червоного Хреста оперувати правдивими числами та не вводити в оману найшанованішу в Україні категорію людей – членів родин військовополонених. А також проявити мужність та наполегливість у питанні відвідування українських військовополонених", - наголосив Лубінець.

Лубінець пропонував рф змінити принцип обмінів: хто довше в полоні - той раніше виходить09.07.24, 16:31

Популярні

Новини по темі