ukenru
novogo-golovu-nabu-priznachatimut-inozemtsi-ta-bezrobitni-aktivisti-yurist-pro-maybutniy-konkursniy-vidbir

Нового голову НАБУ призначатимуть іноземці та безробітні активісти - юрист про майбутній конкурсний відбір

 • 21799 переглядiв

КИЇВ. 1 грудня. УНН. Майбутнього директора НАБУ замість Артема Ситника обиратимуть у вузькому колі іноземців та активістів, вважає юрист Ростислав Кравець, пише УНН.

Цитата:

“Наберуть парочку безробітних активістів, як це зазвичай відбувається, які будуть собою представляти нібито громадянське суспільство, які будуть говорити, що конкурс був відкритим і ось є найдостойніша особа. Причому я не здивуюся, що ми можемо докотитися до того, що главою НАБУ можуть призначити іноземця. Або особу з подвійним або потрійним громадянством", - зазначив він у коментарі УНН.

Кравець вважає, що призначити на посаду директора НАБУ можуть іноземця з аргументом, що в Україні нібито немає гідного кандидата, який міг би очолювати антикорупційний орган, і додає, що цей орган у принципі створювався для доступу до внутрішньої інформації країни.

До теми

29 листопада посли G7 заявили про "прогрес НАБУ" у боротьбі з корупцією і закликали до "прозорого" відбору нового директора бюро.

Напередодні Верховна Рада затвердила закон, яким народні депутати спробували врегулювати статус НАБУ і привести його у відповідність з Конституцією. Замість правоохоронного органу НАБУ отримало статус органу виконавчої влади зі спецстатусом, але і це не передбачено Конституцією, гарантом якої є Президент.

Термін повноважень Артема Ситника закінчується навесні наступного року, проте він виконуватиме свої обов'язки до призначення наступного директора бюро.

У 2019 році директор НАБУ Артем Ситник був внесений до реєстру корупціонерів, проте продовжив очолювати антикорупційне бюро. Його першого заступника Гізо Углаву неодноразово звинувачували в підіграванні інтересам Саакашвілі і використанні ресурсів бюро, але він так само продовжує займати свою посаду.

За останні 5 років рівень довіри українців до НАБУ знизився вдвічі (з 35% до 16%). Найбільше НАБУ українці довіряють усім іншим правоохоронним органам: СБУ, прокуратурі та поліції.

До слова

Окружний адміністративний суд Києва просили визначити, чи є керівництво НАБУ Артем Ситник і Гізо Углава агентами спецслужб США.

Українські Національні Новини

Політика