ukenru
noviy-stariy-kerivnik-ukrspirtu-bleskun-pogoriv-na-netsilovomu-vikoristanni-derzhkoshtiv-audit

Новий-старий керівник Укрспирту Блескун погорів на нецільовому використанні держкоштів - аудит

 • 23689 переглядiв

КИЇВ. 28 жовтня. УНН. За підсумками аудиту "Укрспирту" фахівці Державної аудиторської служби України заявили про низку порушень з боку керівництва державного підприємства, серед яких і новопризначений повторно Сергій Блескун, передає УНН із посиланням на документ.

Йдеться, зокрема, про державний фінансовий аудит діяльності Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості за період з 1 січня 2015 року по 31 березня 2017 року.

"Основним обґрунтуванням щодо причин проведення аудиту є численні порушення та недоліки, виявлені за результатами контрольних заходів, проведених Держаудитслужбою у минулих роках, свідченням чого є і неодноразові публікації в Інтернет виданнях", - йдеться у документі.

Серед керівників державного підприємства, які погоріли на порушеннях, - і новопризначений нещодавно Сергій Блескун, який до цього вже керував “Укрспиртом” з 18 листопада 2015 року по 18 серпня 2016 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новопризначений керівник "Укрспирту" не подав декларацію

Під час його керівництва державним спиртовим монополістом виявлено нецільове використання коштів.

“Підприємство ("Укрспирт" – ред.) за відсутності затвердженого фінансового плану на 2016 рік здійснювало за період з 01.01.2016 по 08.04.2016 (період роботи Блескуна – ред.) витрати, що не пов’язані із безпосереднім випуском продукції та її реалізацією, а також витрати, здійснення яких заборонено, на загальну суму 675,6 тис. грн”, - вказано в аудиті.

Таким чином, ефективність управління підприємством за фінансовими коефіцієнтами та оцінкою ступеня виконання фінплану мав незадовільний рівень, наголосили фахівці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ексголова МінАПК назвав маячнею розрахунки новопризначеного керівника "Укрспирту"

Понад те, посадовим особам ДП "Укрспирт" не вдалося забезпечити підвищення рівня результативності підприємства за рахунок збільшення обсягів виробництва, розширення асортименту продукції, зниження собівартості продукції за рахунок використання вторинних енергоресурсів, модернізації обладнання тощо. Вказаних цілей посадові особи ДП мали досягти в межах реалізації Стратегічного плану розвитку "Укрспирт" на 2014-2018 рр.

Водночас, посадові особи ДП "Укрспирт" здійснили низку дій, які призводили до недоотримання підприємством доходів або упущення ним економічних вигод.

Зокрема, у збиток “Укрспирту” за Блескуна реалізовано приватним компаніям ТОВ "Wingler Inter L.P." та ТОВ "Destylacje Polskie" спирт етиловий ректифікований за ціною, менше повної виробничої собівартості виробництва продукції.

"Внаслідок реалізації підприємством продукції за цінами нижчими, визначеними розпорядчими документами ДП "Укрспирт" або від її виробничої собівартості, призвело до недоотримання ним доходів на суму 202,12 тис. грн", - йдеться у документі.

Аудит фахівців Держаудитслужби також встановив, що керівництво ДП не забезпечило контроль за ефективним та раціональним використанням коштів.

Так, у 2016 році державне підприємство “Укрспирт” та ТОВ "ТД Міжрегіональні ресурси" уклали договір про надання дозволу на використання об'єктів права інтелектуальної власності. З боку ДП договір був заключений в особі начальника управління операційної діяльності Ю.Романцової, з боку ТОВ - в особі директора В.Синишина.

Умовами договору було передбачено, що ДП сплатить приватному товариству роялті за використання знака для товарів і послуг "Поліська".

За травень та червень 2016 року "Укрспирт" перерахував товариству роялті обсягом 688,2 тис. грн. Але не доцільно, вважають аудитори, оскільки на той час ДП і так було власником 25 знаків для товарів і послуг, які використовуються при виробництві алкогольної продукції на одному тільки Луцькому МПД ДП "Укрспирт".

Примітно, що згадана посадова особа “Укрспирту” Юлія Романцева – постійний “супутник” Блескуна. Разом вони працювали в Nemiroff, разом прийшли в “Укрспирт”, разом звільнилися і разом пішли працювати в MAY FOODS Europe, яку пов’язують з російським політичним діячем Ігорем Лисиненком.

Нагадаємо, міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тимофій Милованов на своїй сторінці у Facebook повідомив, що Кабмін призначив на посаду в.о. керівника "Укрспирту" Сергія Блескуна, який до недавнього часу був радником Милованова з питань спиртової галузі.

Довідка. Сергій Блескун — протягом 2001-2006 років жив і працював у Москві (РФ). Був директором по роботі з клієнтами ВАТ "Лебедянський" (соки ТМ "Я", "Тонус", "Фруктовий сад", "Фрустайл" і "Фрутоняня"). Протягом 2006-2008 років був директором концерну "Оверлайт" (ТМ "Мягков", "Штурман", "Одеса", L’Odessika), власником якого був Борис Кауфман — він же був бенефіціаром "Платинум банк", у який Блескун у час свого керівництва в ДП "Укрспирт" спрямував кошти. Протягом 2008-2015 років Блескун був комерційним директором компанії Nemiroff, звідки і потрапив у ДП "Укрспирт". Після звільнення з ДП "Укрспирт" у 2016 році працював у компанії MaxFoods Europe, яку пов’язують з російським бізнесменом Ігорем Лисиненком.

Українські Національні Новини

Політика