nemaie-evakuatsii-z-kurshchyny-v-ukrainu-ale-pidtrymuietsia-poriadok-vidpovidno-do-zhenevskoi-konventsii-deputat

Немає евакуації з Курщини в Україну, але підтримується порядок відповідно до Женевської конвенції - депутат

 • 15646 переглядiв

У тилових районах Курської області, контрольованих ЗСУ, люди продовжують жити. Українська комендатура підтримує порядок згідно з Женевською конвенцією, а цивільні мають можливість виїзду до РФ.

Люди продовжують жити в тилу території Курської області, яку контролює ЗСУ. Жителі переміщуються лише там, де немає сутичок, - у мешканців відкрита можливість проїзду в рф, але збройні сили росії можуть діяти для них небезпечно.

Про це розповів в ефірі Радіо Свобода, секретар Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки Роман Костенко, передає УНН.

Деталі

Зараз ніякої евакуації з Курщини в Україну не відбувається, зазначив Роман Костенко.

Зараз не відбувається евакуації, люди там живуть. Міста і населенні пункти, які опинились у тилу українських військ, - там в принципі бойових дій немає. Там люди продовжують жити, там створена наша комендатура, під керівництвом генерала Едуарда Москальова. Вони там підтримують порядок. 
Згідно Женевської конвенції (Женевські конвенції про захист жертв війни - ред.), держава, яка окуповує території має відповідати за все те, що відбувається там.
Наше завдання відповідати за місцеве населення, для цього комендатура і створена. Можливо десь люди переміщуються, - самі, без допомоги України, але так щоб масово і організовано – я не чув. 

- сказав Костенко

На питання, чи пропускає російська сторона на свою територію цивільних, він відповів:

Там є можливсть у цивільних проїздити, там не суцільна лінія фронту. Але росіяни можуть і як пропускати, і знищувати ще на підході. Зараз складно це проконтролювати, оскільки йдуть бойові дії. Там де йдуть сутички, там точно не їздять цивільні, а там де немає, де є польові дороги, - там проконтролювати складно

 – сказав представник ВР.

Зеленський: курськ - катастрофа війни путіна12.08.24, 20:40

Ігор Тележніков

Війна

    Популярні

    Новини по темі