ukenru
nazk-vneslo-13-pripisiv-ministram-chinnogo-uryadu-za-konflikt-interesiv

НАЗК внесло 13 приписів міністрам чинного уряду за конфлікт інтересів

 • 9111 переглядiв

КИЇВ. 4 жовтня. УНН. З початку 2018 року Національним агентством з питань запобігання та протидії корупції було внесено 13 приписів міністрам Кабміну щодо врегулювання потенційного конфлікту інтересів у діяльності чиновників. Про це УНН повідомили в НАЗК.

При цьому, жодного такого припису не було внесено народним депутатам. У відомстві пояснили, що НАЗК не уповноважений це робити, оскільки чинне законодавство і так забороняє їм бути керівниками підприємства, установи або організації.

Але варто зауважити, що хоча формально законодавство і забороняє сумісництво, відкриті дані та спостереження ЗМІ говорять про зворотне. Зазвичай, народні обранці передають свій бізнес в управління родичам, або ж залишаються акціонерами, які начебто не впливають на операційну діяльність. Але навіть самі депутати не приховують свою залежність від бізнесу. Зокрема, Віталій Хомутиннік, лідер партії “Відродження” та член Комітету ВР з питань податкової та митної політики.

“Я, чесно кажучи, людина, залежна від тих підприємств, які є в декларації”, — заявив він в одному зі своїх інтерв’ю.

Цей народний обранець має інтерес в багатьох сферах комерції. Зокрема, у 2015 році він став співвласником одного з найбільших агрохолдингів України “Кернел”, і за збігом обставин одразу ж почав ініціювати зміни в законодавство щодо відшкодування ПДВ. Відтоді “Кернел” збільшив суми відшкодування податку на 228% і став абсолютним лідером в галузі АПК, отримуючи щорічно близько 10 млрд грн.

На користь “Кернел” ВР нещодавно прийняла ще один законопроект, який дозволяв агрохолдингу Хомутинніка купувати вагони-зерновози частково за кошти Держбюджету. Компанія повідомила, що вже зробила замовлення на 500 зерновозів, вартістю 25 млн дол. Втім, такі ініціативи Ради зупинив Президент, наклавши вето.

Водночас, перевірка НАЗК на предмет конфлікту інтересів у Хомутинніка, проведена за ініціативою заступника регламентного комітету Верховної Ради, народного депутата від “Радикальної партії Олега Ляшка” Олега Купрієнко виявилась безуспішною.

За даними НАЗК, у народного обранця Хомутинніка, який за державні кошти працює у ВР останні 16 років, та водночас володіє приватним літаком та статком близько 300 млн дол. – конфлікту інтересів немає.

Нагадаємо, раніше в НАБУ заявили, що не виключають існування "схеми" узгодження НАЗК результатів перевірки декларацій чиновників.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП