ukenru
nardepi-poperedno-skhvalili-reformu-patentnogo-zakonodavstva

Нардепи попередньо схвалили реформу патентного законодавства

 • 14632 переглядiв

КИЇВ. 5 лютого. УНН. Верховна Рада України ухвалила за основу законопроект №2259 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформи патентного законодавства. Відповідне рішення підтримали 369 народних депутатів України, передає кореспондент УНН.

Законопроект №2259 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформи патентного законодавства передбачає виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції в частині узгодження вимог чинного законодавства України щодо охорони прав на винаходи і корисні моделі із правом Європейського Союзу.

Так, законопроектом пропонується розширити перелік об’єктів технологій, на які не поширюється правова охорона, надати право будь-якій особі подати мотивоване заперечення проти заявки протягом шести місяців від дати публікації відомостей про заявку на винахід, розширити перелік прав та обов’язків суб’єктів прав на винаходи, передбачити можливість визнання прав на винахід і корисну модель недійсними в адміністративному порядку.

Проектом закону також запропоновані механізми, які сприятимуть досягнення балансу інтересів між патентною монополією та правом кожної людини на доступність ліків.

"Порушення прав також можна буде оскаржити тепер в досудовому порядку, звернувшись до Апеляційної палати при Мінекономіки. Таким чином ми нарешті створюємо умови для розвитку винахідницької діяльності в Україні. Законопроект №2259 також пропонує змін, які критично важливі для українських пацієнтів та української фармацевтичної індустрії…Українські виробники ліків зможуть вести підготовку до державної реєстрації генеричного лікарського засобу до закінчення терміну дії патенту на оригінальний лікарський засіб", - сказала під час обговорення законопроекту у Раді заступник голови комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа.

За її словами, ухвалення законопроекту зменшить вартість ліків для українців та дасть поштовх розвитку місцевого фармацевтичного виробництва.

Нагадаємо, парламентарі ухвалили за основу проект закону щодо посилення охорони і захисту прав на торговельні марки і промислові зразки та боротьби з патентним тролінгом.

Українські Національні Новини

Економіка