nadzvychaino-ridke-yavyshche-ukrainski-poliarnyky-zafiksuvaly-pivdenne-poliarne-siaivo

Надзвичайно рідке явище: українські полярники зафіксували південне полярне сяйво

 • 44419 переглядiв

Науковці пояснюють, що південне полярне сяйво є надзвичайно рідким з декількох причин. По-перше, цей район знаходиться досить далеко від південного магнітного полюса Землі. По-друге, там постійно дуже хмарно.

Українські полярники зафіксували унікальне явище - південне полярне сяйво або aurora australis. Це можна побачити надзвичайно рідко. Про це пише УНН з посиланням на Національний антарктичний науковий центр.

Деталі

Зазначається, що фіксація південного сяйва відбулася вночі 12 серпня - тоді ж, коли в деяких регіонах України можна було спостерігати північне сяйво.

Науковці пояснюють, що південне полярне сяйво є надзвичайно рідким з декількох причин. По-перше, цей район знаходиться досить далеко від південного магнітного полюса Землі. По-друге, там постійно дуже хмарно.

Щоб сяйво було видно біля "Вернадського", мають відбуватися сильні збурення магнітного поля Землі. Це буває нечасто. Приладами ми реєструємо такі події в нашій геомагнітній обсерваторії - до речі, вона зараз одна з кращих в усій Антарктиці. Однак побачити сяйво очима і зафіксувати на фото - велика удача, за мої вісім зимівель це сталося чи не вперше. Бо здебільшого коли прилади показують значні зміни магнітного поля, то в нас або небо затягнуте хмарами, або ж літній період, коли майже весь час світло

- відзначив геофізик 29-ї УАЕ Юрій Отруба.

Науковиця 29-ї УАЕ Анна Соіна відзначила, що, на перший погляд, виглядало як легка біла імла, трохи з рожевим відтінком. Проте завдяки фото полярники змогли повністю роздивитись унікальне явище. 

Коли ми цю імлу сфотографували, то зрозуміли, що то і є сяйво, на фото проявилися зелений та фіолетовий кольори

- додає геофізикиня. 

Нагадаємо

У ніч проти 13 серпня 2024 року над Дніпром та іншими регіонами України було помічено полярне сяйво. Це рідкісне оптичне явище виникає у верхніх шарах атмосфери під впливом заряджених частинок.

Володимир Омельченко

УНН Lite

    Популярні

    Новини по темі

    В Україні знищили понад 1 тонну контрабандного героїну

     • 11056 переглядiв