na-kirovohradshchyni-ne-pidtverdyly-novyi-shtam-covid-19-flirt

На Кіровоградщині не підтвердили новий штам COVID-19 FLiRT

 • 15477 переглядiв

У Кіровоградській області не виявлено новий штам коронавірусу FLiRT. Кількість хворих на COVID-19 в регіоні зростає, за останні 4 тижні збільшившись з 6 до 92 випадків на тиждень.

На території Кіровоградської області лабораторно не підтвердили новий штам коронавірусу FLiRT. Біологічні зразки матеріалів усіх хворих на коронавірус відправили на дослідження у Національну референс-лабораторію, нині чекають результатів. Про це під час брифінгу, який відбувся 14 серпня, розповіла головна санітарна лікарка регіону Надія Оперчук, передає УНН із посиланням на Суспільне.

За її словами, симптоми нового штаму – такі ж, як в інших штамів COVID-19.

"Лихоманка, загальна слабкість, головний та м’язовий біль, нежить, підвищення температури, кашель. У більшості пацієнтів – втрата смаку й нюху".

FLiRT передається значно швидше, сказала лікарка. Загалом же в Україні шириться десять штамів Omicron, та про введення карантинних обмежень мова не йде.

"З 2023 року коронавірус виключили з переліку особливо небезпечних інфекцій та перевели в групу гострих респіраторних вірусних інфекцій. Перевищення епідпорогу зазвичай фіксуємо на початку жовтня".

Щоб діагностувати коронавірус, у лікарів є швидкі тести – результати можна дізнатись за 15 хвилин, сказала Надія Оперчук.

В Україні виявлено 5 випадків нового субваріанту ковіду FLiRT - МОЗ12.08.24, 14:57

"Крім того, лікарі можуть зробити ПЛР-діагностику: відібрати матеріал, зробивши мазок з носа чи зіву, й доставити у вірусологічну лабораторію. Дослідження безплатні, результат повідомляють за 3-4 години".

На Кіровоградщині кількість хворих на COVID-19 стрімко збільшується упродовж останніх чотирьох тижнів, розповіла лікарка. Кількість зафіксованих за цей період випадків захворювання з шести за тиждень збільшилась до 92.

"До середини липня в області щотижня фіксували від двох до чотирьох випадів. За два тижні від ускладнень коронавірусу померли троє жінок. Нині найбільше хворих у місті Кропивницький – 26, п’ятеро з них – діти. На лікуванні перебувають 122 хворих, 14 з яких – діти".

Різке збільшення кількості хворих, з її слів, фіксують по всій Україні. Зростання захворюваності очікують наприкінці літа й восени.

У МОЗ пояснили, у кого новий штам FLiRT не викликає тяжких форм захворювання12.08.24, 11:04

"У червні зареєстрували дві тисячі хворих, у липні – майже 12 тисяч".

Вакцини, які є в Україні – дієві для вироблення імунітету при всіх штамах вірусу. В області є американська вакцина "Comirnaty" для дітей та дорослих, сказала Надія Оперчук.

"У Кіровоградській області є 60 доз дитячої вакцини і 280 доз для дорослих. Сьогодні, 14 серпня, прибуде ще одна партія вакцини".

Щоб дізнатись, який рівень антитіл проти коронавірусу має людина, за словами лікарки, треба здати імуноферментний аналіз на виявлення імуноглобуліну.

Антоніна Туманова

COVID-19

    Популярні

    Новини по темі

    На Кіровоградщині не підтвердили новий штам COVID-19 FLiRT

     • 15477 переглядiв

    В одному з кафе у центрі Києва підірвали гранату - Кличко

     • 21398 переглядiв