molodi-ta-rodycham-pereselentsiv-sprostyly-dostup-po-derzhavnoi-ipoteky-shcho-peredbachaietsia

Молоді та родичам переселенців спростили доступ по державної іпотеки: що передбачається

 • 9984 переглядiв

Уряд вніс зміни до програми "єОселя", зменшивши перший внесок для молоді та розширивши можливості для родичів ВПО. Сертифікати "єВідновлення" тепер можна використовувати як перший внесок, а відсоткова ставка змінюється після 10 років.

Державна програма кредитування "єОселя" оновилась - тепер програма має полегшені умови для молоді, сертифікати "єВідновлення" можна використовувати як перший внесок та з'явилися нові можливості для родичів внутрішньо переміщених осіб, повідомили у Мінекономіки у вівторок, пише УНН.

Повідомляється, що низку змін до умов надання пільгових кредитів за державною програмою кредитування "єОселя" вніс уряд 16 серпня.

Молодь

Зменшено перший внесок для українців віком до 25 років - тепер він становить 10% (раніше був 20%). Можливість запрацює через 60 днів з дня опублікування цієї постанови.

Сертифікати "єВідновлення"

Тепер їх можна використовувати як перший внесок для отримання пільгових кредитів за державною програмою кредитування "єОселя". Можливість запрацює через 30 днів з дня опублікування цієї постанови.

Нові можливості для родичів переселенців

Члени сім’ї внутрішньо переміщеної особи (ВПО) першого ступеня споріднення (батьки, подружжя, їхні діти) зможуть взяти пільговий кредит під 7% для ВПО. Можливість запрацює через 120 днів з дня опублікування цієї постанови.

Відсоткова ставка

Також уряд вносить зміни, спрямовані на те, щоб пришвидшити повернення старих кредитів і спрямувати ці кошти на видачу нових пільгових іпотек. Для цього змінюються умови надання пільгової процентної ставки за програмою "єОселя". Протягом 10 років з дати укладення кредитного договору базова процентна ставка становитиме 7% річних, як і раніше. Проте, починаючи з першого календарного дня 11-го року дії кредитного договору - 10% річних. 

Для тих категорій, які отримують компенсацію до рівня 3% річних:  починаючи з першого календарного дня 11-го року дії кредитного договору компенсація буде надаватися до рівня 6% річних. Підвищення процентної ставки з 11-го року не призведе до суттєвого збільшення фінансового навантаження на позичальника, оскільки сума нарахованих відсотків через 10 років зменшується вдвічі за рахунок повернення тіла кредиту.

Більшість змін наберуть чинності через 30 днів з дня їх оприлюднення.

Державну іпотеку цього року взяли понад 5,4 тис. разів, майже три чверті - на "вторинці"30.07.24, 12:37

Юлія Шрамко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    В Україні з'явиться торгове представництво Японії

     • 12295 переглядiв

    Уряд передав АРМА управління 26 "облгазами Фірташа"

     • 23419 переглядiв