minoborony-pidtrymalo-zakonoproiekt-pro-mizhnarodni-oboronni-kompanii

Міноборони підтримало законопроєкт про міжнародні оборонні компанії

 • 33653 переглядiв

Міністерство оборони України підтримало проєкт закону про міжнародні оборонні компанії, але вказало на необхідність доопрацювання. Документ має врегулювати діяльність таких компаній, але наразі він суперечить деяким законам та міжнародним договорам.

Міністерство оборони України підтримало проєкт "Закону про міжнародні оборонні компанії", який врегульовує їх діяльність. А втім, у відомстві наголошують, що документ слід доопрацювати. Про це пише УНН з посиланням на урядовий портал.

Деталі

Метою законопроєкту є врегулювання правового статусу та діяльності міжнародних військових компаній, які створюються в Україні, беруть участь у здійсненні оборонних заходів та надають за межами території України оборонні послуги.

Міністерство оборони зазначило, що у запропонованій редакції законопроєкт не узгоджується з Конституцією України, законами України "Про оборону України", "Про розвідку".

Крім того, він суперечить міжнародним договорам, зокрема Додатковим протоколам до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року та рекомендаціям Документа Монтре, в якому розкриваються питання функціонування приватних військових компаній в період збройного конфлікту.

Крім цього, у професійному середовищі ідея створення нормативно-правової бази для здійснення військово-консалтингової діяльності обговорюється уже упродовж тривалого часу та потребує залучення міжнародного передового досвіду з метою інтегрування відповідної міжнародної нормативно-правової бази із національним законодавством

- йдеться в заяві Міноборони. 

У зв'язку з цим міністерство пропонує утворити робочу групу для доопрацювання законопроєкту, до якої залучити представників Міністерства оборони України та інших дотичних органів.

Норвегія виділить 92 тис. доларів на підтримку протиповітряної оборону України11.07.24, 17:37

Доповнення

Відповідно до законопроєкту №11214, міжнародна оборонна компанія (МОК) — це створений та зареєстрований в Україні суб’єкт господарювання, який на підставі отриманої ліцензії надає оборонні послуги за межами території України.

Згідно з проєктом закону, засновниками міжнародної оборонної компанії можуть виступати тільки фізичні та юридичні особи — резиденти України.

МОК може бути зареєстрована та мати місце постійної дислокації виключно на території областей України, що межують з територією держав, які Україна визнала державами-терористами.

Працівниками таких компаній можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які досягли 21-річного віку та мають досвід служби в ЗСУ, НГУ або інших військових формуваннях України не менше 1 року.

Міжнародна оборонна компанія за межами території України має право надавати такі оборонні послуги:

  1. Організація та практичне здійснення заходів безпеки спрямованих на забезпечення безпеки фізичних осіб, а також юридичних осіб, їх працівників та законної діяльності.
  2. Організація та практичного здійснення заходів охорони будівель, споруд, земельних ділянок (територій), акваторій, транспортних засобів, валютних цінностей, цінних паперів та іншого рухомого і нерухомого майна
  3. Тактична (теоретична та практична) підготовка особового складу військових формувань та органів правопорядку інших держав, міжнародних організацій;
  4. Тактична (теоретична та практична) підготовка особового складу суб’єктів охоронної діяльності;
  5. Розмінування територій, будівель, споруд та інших об’єктів;
  6. Консультаційні послуги у сфері забезпечення безпеки, правопорядку, мирного врегулювання конфліктів, посередництво у вирішенні збройних конфліктів;
  7. Оборонні послуги країнам — союзникам України у визначеному законодавством порядку.

Закон також передбачає використання міжнародними оборонними компаніями броньованої колісної та гусеничної техніки, яка може мати озброєння не більше великокаліберного кулемета та/або протитанкового ракетного комплексу.

Також їм дозволено використовувати спецтехніку, як-от мостоукладальники, машини розмінування та розгородження.

Ця техніка має бути зареєстрована і закріплена за міжнародними оборонними компаніями та може використовуватися під час виконання оборонних заходів та надання оборонних послуг.

Нагадаємо

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що орієнтовний ресурс на сектор безпеки та оборони у 2025 році перевищить 2 трлн гривень. Бюджетна декларація на 2025-2027 роки вже передана до Парламенту.

Популярні

Новини по темі

Бойківську писанку внесли до культурної спадщини України

 • 11956 переглядiв