minekonomiky-rozpochalo-konsultatsii-u-mezhakh-perehovoriv-pro-vstup-do-yes

Мінекономіки розпочало консультації у межах переговорів про вступ до ЄС

 • 28163 переглядiв

Міністерство економіки України провело консультації з питань наближення законодавства до європейського у торгівлі, праці та закупівлях. Обговорено вільний доступ товарів на ринки ЄС, оновлення трудового законодавства та реформу публічних закупівель.

Міністерство економіки розпочало консультації в межах офіційних переговорів про вступ до ЄС - обговорили питання наближення українського законодавства до європейського у торгових відносинах, трудовому законодавстві та публічних закупівлях, повідомили у Мінекономіки у середу, пише УНН.

Деталі

Обговорення провели під час зустрічі заступників міністра економіки з представниками Консультативної групи радників країн Нордично-Балтійської вісімки (NB8) 23 липня.

"Сьогодні ми зосередимось на таких темах, як вільний доступ українських товарів на ринки ЄС, оновлення трудового законодавства та реформа публічних закупівель", – зазначив заступник міністра – торговий представник України Тарас Качка.

Він зауважив, що економічна інтеграція з ЄС повинна відбуватися паралельно з переговорами, щоб український бізнес міг користуватися перевагами вільного доступу на європейський ринок ще до вступу в ЄС.

Заступниця міністра економіки Тетяна Бережна наголосила, що трудові відносини є одним з найбільших викликів для України. "Мінекономіки працює над оновленням трудового законодавства, щоб забезпечити збалансованість у відносинах працівників і роботодавців, із забезпеченням прав обох сторін. Це питання є особливо важливим в межах відновлення і відбудови країни. При цьому модернізований трудовий кодекс повинен відповідати всім правилам переговорів", - ідеться у повідомленні.

Переговорний процес в частині публічних закупівель, як вказано, є одним з найважливіших кроків на шляху до членства в ЄС. Як підкреслила заступниця міністра Надія Бігун, "уряд націлений забезпечити повне відкриття ринку публічних закупівель між Україною та ЄС в межах Угоди про асоціацію ще до приєднання". Як зазначається, наразі Україна на третьому етапі з п’яти щодо відкриття ринку публічних закупівель між Україною та ЄС. 

Довідково

Нордично-Балтійська співпраця – це Консультативна група високого рівня з питань вступу України до ЄС. Група складається з колишніх єврокомісарів, міністрів та послів із власним досвідом вступу до ЄС та інституцій ЄС.

Доповнення

Європейський Союз є головним торговельним партнером України. У січні-травні 2024 року питома вага торгівлі товарами з ЄС становила 52,7% від загального обсягу торгівлі України. 

Наступний крок на шляху до членства в ЄС: Україна та Єврокомісія розпочали зустрічі в межах скринінгу09.07.24, 15:46

Популярні

Новини по темі