makhinatsii-na-ukrzaliznytsi-nabu-vykryly-diialnist-bek-ofisu-shcho-zavdav-zbytkiv-pidpryiemstvu-na-117-mln-hrn

Махінації на "Укрзалізниці": НАБУ викрили діяльність бек-офісу, що завдав збитків підприємству на 117 млн грн

 • 48133 переглядiв

Шахрайство на "Укрзалізниці" завдало 117 млн грн збитків через схему розкрадання коштів під час закупівлі кабелів за завищеними цінами, до якої причетні 7 підозрюваних, у тому числі 2 працівники компанії.

Детективи НАБУ розкрили одну з махінацій на АТ "Укрзалізниця". Борці з корупцією викрили схему розкрадання коштів при закупі кабелів. Попередньо збитки оцінюють у 117 мільйонів гривень. В колі підозрюваних 7 людей. Про це повідомляє пресслужба НАБУ, передає УНН.

Деталі​​

13 березня 2024 року НАБУ і САП викрили дві організовані групи, які наживались на грошах АТ "Укрзалізниця" при закупівлі кабельно-провідникової продукції.

За даними слідчих, протягом 2021 - 2023 рр. підприємець реалізовував план постачання УЗ кабельно-провідникової продукції за завищеними цінами. Для цього він вступив у змову з членами організованої групи, яка була своєрідним "бек-офісом" товариства, неформально контролювала його діяльність та за певний відсоток від суми закупівель могла забезпечити перемогу "потрібних" компаній у тендерах УЗ. 

У результаті  домовленостей через так званий "бек-офіс" АТ "Укрзалізниця" уклала договори з трьома підконтрольними підприємцю компаніями, які поставили продукцію за цінами, вище ринкових.  

Зазначається також, що компанії, які перемогли у тендері. самі продукцію не виробляли. Вони закуповували її через низку фірм-прокладок у виробників, зокрема контрольованих. Саме це і дозволило  махінаторам штучно збільшувати вартість продукції. 

Через успішну реалізацію цієї схеми "Укрзалізниця" зазнала збитків на суму 117 млн грн.  Нині про підозру повідомили 7 особам, зокрема й двом службовцям УЗ.

Їхні дії кваліфіковані за статтями ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК України. 

В НАБУ додали, що вживаються заходи щодо встановлення інших причетних до цієї оборудки осіб.

Популярні

Новини по темі