mahate-povidomliaie-pro-vstanovlennia-novykh-dyzelnykh-kotliv-na-zaporizkii-aes

МАГАТЕ повідомляє про встановлення нових дизельних котлів на Запорізькій АЕС

 • 35326 переглядiв

МАГАТЕ зазначає, що Запорізька АЕС встановлює чотири нові мобільні дизельні котли для виконання важливих функцій ядерної безпеки. Дев'ять котлів наразі експлуатуються, а експерти здійснюють моніторинг безпеки та технічного обслуговування, незважаючи на постійні виклики, пов'язані з війною.

Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) встановлює чотири нові мобільні дизельні котли для генерації додаткової пари, необхідної для виконання різних функцій ядерної безпеки на майданчику, зокрема для переробки відходів. Про це повідомив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі, передає УНН.

Деталі

Зазначається, що команда експертів МАГАТЕ, присутня на ЗАЕС, спостерігала за монтажними роботами під час обходу минулої неділі, і згодом була поінформована, що нові котли будуть готові найближчим часом. Зараз на об’єкті працюють дев’ять мобільних котелень, вісім з яких — для опалення в зимовий період.

Атомним електростанціям потрібна значна кількість пари для проведення важливих операцій на майданчиках. Це стосується і Запорізької атомної електростанції, хоча вона вже більше року не виробляє електроенергію. МАГАТЕ заохочує встановити дизельні котли для цієї мети, і ми вітаємо заплановану додаткову потужність

сказав генеральний директор Гроссі.

П'ять реакторів залишаються в режимі холодної зупинки, тоді як блок 4 знаходиться в режимі гарячої зупинки для виробництва пари та тепла, в тому числі для сусіднього міста Енергодар, де проживає більшість персоналу станції.

Майже через три тижні після того, як ЗАЕС зазнала восьмого повного знеструмлення під час війни, ЗАЕС залишається підключеною до двох зовнішніх джерел живлення: основної лінії електропередачі 750 кіловольт (кВ) і резервної лінії електропередачі 330 кВ.

Доповнення

Останніми днями експерти МАГАТЕ також побували на електричній розподільчій станції 750 кВ, точці входу для зовнішньої електроенергії, необхідної для заводу, і на водоочисних спорудах на місці. Під час іншої прогулянки вони оглянули водойму-охолоджувач ЗАЕС, градирні, впускний і вихідний канали, а також відвідний канал Запорізької ТЕЦ, що знаходиться неподалік. Однак цього разу їх не пустили до ізолювальних воріт ставка-охолоджувача.

Окремо експерти МАГАТЕ були поінформовані ЗАЕС, що вони не змогли отримати доступ до дахів реактора, як планувалося 19 грудня, через міркування безпеки. Жодної альтернативної дати наразі не визначено. Цього року МАГАТЕ вже отримало доступ до трьох дахів реакторів – блоків 2, 3 і 4 – але не до інших.

Крім того, групі МАГАТЕ знову не надали доступ до північно-західної частини турбінного залу реакторного блоку № 5 під час обходу туди минулого понеділка, попри запит, зроблений перед візитом. МАГАТЕ не змогло відвідати північно-західну частину жодного з шести турбінних залів із середини жовтня.

Окупанти заблокували візит МАГАТЕ на теплову станцію біля Запорізької АЕС18.12.23, 19:40

Популярні

Новини по темі

На Одещині вибухи, працює ППО

 • 42046 переглядiв

На Хмельниччині вибухи, працює ППО

 • 35049 переглядiв

Один поранений у Києві внаслідок атаки російських БПЛА

 • 37123 переглядiв